WhatsApp ve Veri Güvenliği

WhatsApp dünyanın en popüler mesajlaşma uygulaması. 2014'de Facebook bünyesine katılan bu uygulama son zamanlarda yeni gizlilik politikası ile gündemde.

2020 başında duyurulan yeni politika ile, kullanıcıların şimdiye kadar verilerini Facebook'a ait diğer ve üçüncü taraf uygulamalarla paylaşmama seçimini ortadan kaldırmakta. Bu durum kullanıcılar tarafından endişe ile karşılanırken birçok soruda akıllara geliyor. Acaba WhatsApp veri gizliliğinden vaz mı geçiyor ?

Buradaki asıl problem birçok ülkelenin bu ve buna benzer uygulamaların gizlilik politikalarına karşı yasal boşluklarının olması.

WhatsApp’ın güncellenmiş gizlilik politikası, Avrupa Birliği ülkelerinde yürürlükte olan veri koruma yasası (GDPR - General Data Protection Regulation) sayesinde geçerli olmayacak.

Avrupa Birliği ülkeleri bu tip durumlarla ilgili yasal düzenlemeyi yaptığı için Whatsapp aynı şirket çatısı altında da olsa Facebook ile veri paylaşmamaya yasal olarak bağlı durumdadır.

Uzun lafın kısası Avrupa Birliği ülkelerinde bu durum yasa dışı olarak kabul edilmekte, diğer ülkelerde ise yasa dışı olarak kabul edilmemekte, çünkü bununla ilgili bir yasa olmamaktadır. Bu yüzden birçok ülke tehlikenin farkına varıp bununla ilgili yasaları çıkarmak için adım atmaya başlamıştır.

Facebook, WhatsApp'ın uçtan-uca şifreleme maddesinin değişmeden kalacağını belirtmekte, ancak bu durum şirketin sadece kişisel mesajlarınızı görememesini veya kimseyle paylaşamamasını sağlamaktadır.

Güncellenen gizlilik politikasıyla WhatsApp'ın artık kişinin meta verilerini (çevrim içi etkinlik verileri diyebiliriz) Facebook ve diğer uygulamalarla (Instagram) paylaşabilecektir.

Bu durumda sizin, verilerinizin tüm Facebook bünyesindeki uygulamaların birbiriyle entegre olduğu bir veri paylaşma ağı tarafından gözetim altında olduğu anlamına gelecektir.

Aslında WhatsApp, 2009 yılında kullanıcı verilerini herhangi bir üçüncü tarafa satmayacağına dair taahhütler vermişti. Bu durum, Facebook'un 2014'te uygulamayı satın almasının ardından değişti ve 2017 yılına gelindiğinde Facebook ile veri paylaşmaya başladı, ancak kullanıcılara bunu tercih etmeme seçeneği de verildi. Şimdi, bu bir "ya kabul et ya da bırak" politikasına dönüşmüş durumda.

Bu yüzden, güncellenmiş gizlilik politikası aynı zamanda kişisel verilerin Facebook ve diğer uygulamalarla paylaşıp paylaşmama seçiminin kullanıcaya verilmesi durumunu ortadan kaldırdığı için başlangıçta WhatsApp'a üye olurken beklentilere ters bir durum oluşturmaktadır.

Sonuç olarak WhatsApp'ın yeni gizlilik politikası, kullanıcıların artık alternatif mesajlaşma platformlarına geçmeye başlayacağı anlamına mı gelecek ?

Bunu ilerleyen zamanlarda hep beraber göreceğiz...



İlginizi Çekebilir

ASO Teknikleri Nelerdir?

Unity Nedir?

App Store Optimizasyon (ASO) Nedir?

Mobile Marketing Terimleri