Visual Basic Dilinin Tarihi
Visual Basic'in dünyanın en popüler dillerinden biri olmasının sebebi hızlı ve kolay bir şekilde uygulama oluşturmaya izin vermesidir.
Visual Basic'in temelleri BASIC diline dayanmaktadır. BASIC dili yaratılırken temel hedef programlama sürecini basitleştirmek ve programlamayı dünyada daha yaygın hale getirmekti. Bir çok dilden daha sade halde olmasına rağmen C veya C ++ gibi daha hızlı olan programlama dilleriyle rekabet edemedi.
Bu yüzden BASIC kullanan programcılar genel olarak daha önemsiz programları bu dille yazmayı tercih ettiler. Performans gerektiren programlar ise diğer dillerle yazılmaya devam etti.
1990'ların başında Windows ve grafiksel kullanıcı arayüzleri (GUI) (Graphical User Interface) henüz başlangıç aşamasındaydı. Bir,çok bilgisayar hala metin tabanlı işletim sistemi (OS) kullanmaktaydı. Kullanıcılar işlemlerinin daha hızlı yapıldığını anladıkça grafiksel işletim sistemleride daha popüler hale gelmeye başlamıştı. Bunların başında da Microsoft Windows gelmekteydi. Ne yazık ki, Windows tabanlı programlar oluşturmak son derece zordu. Arayüz ve kullanıcı işlemleri için event (olay) yaratmak çok kapsamlı kod yazılmasını gerektiriyordu.
Daha kolay windows tabanlı programların yazılması için Microsoft, BASIC dilinin sadeliğini alıp eksik yanlarını kısmen gidererek 1991 yılında Visual Basic 1.0'ı tanıttı.
Bu gelişme Windows uygulamaları oluşturmak için kolay bir yol sağlamıştı..
Zamanla Microsoft, Visual Basic'i geliştirerek Visual Basic MS-DOS, 3.0, 4.0, 5.0 ve 6.0 versiyonlarını çıkardı. Visual Basic 6.0'dan sonra Microsoft, Visual Basic'i .NET Framework'e taşıdı. Bazı kaynaklar .Net Framework'te çalışan ilk versiyonu Visual Basic 7.0 olarak adlandırmaktadır. Visual Basic.Net, .Net uygulamaları, Windows veya Web uygulamaları ve Web Hizmetleri oluşturmak için tasarlandı. Bu versiyon 6.0 ile geriye dönük olarak uyumlu değildir.
Visual Basic'in .Net Framework'e taşınmasının getirdiği başarı ile Visual Basic.Net 2003 (VB 7.1) Nisan 2003'te piyasaya sürüldü.
Microsoft, tam nesne tabanlı programlama olanakları ve .Net Framework Ortak Dil Çalışma Zamanı Modülü (CLR) (Common Language Runtime) ile tam entegrasyon dahil, Visual Basic'i temelden yeniden tasarladı. Bu sürüm, mobil cihazlar için programlama araçları sağlayan Visual Basic tarihindeki ilk sürüm olmuştur. 2005 yılında Microsoft, Visual Basic 2005'i (8.0) yayımladı. Microsoft bu sürümle birlikte sonundaki .Net ifadesini kaldırmıştır.
Visual Basic 2005 sürümü ile birlikte birçok yeni özellik eklenmiştir. Bunlardan bazıları dinamik olarak oluşturulan sınıflar, daha kolay veritabanı istemcisi ve sunucusu gelişimi için veri kaynağı bağlamadır. Bu geliştirmeler, hızlı bir uygulama geliştirme platformu olarak Visual Basic'i güçlendirmiştir.
Ayrıca 2005 yılında Microsoft, Visual Studio Express için Visual Basic 2005 Express'i de piyasaya sürdü. Express sürümleri, kullanıcı arayüzünün düzenlenmiş bir sürümüne sahip olan ve standart sürümlerin daha gelişmiş özelliklerinden yoksun olan ücretsiz geliştirme araçlarıdır. Microsoft bunları öğrenciler ve programlamaya yeni başlayanlar çin yaratmıştır. Bu, Visual Basic'in ücretsiz olarak piyasaya sunulduğu ilk sürümdür.
Microsoft 2008 yılında , Visual Basic 2008 (9.0) ve .Net Framework 3.5 'i de kapsayan Visual Studio 2008'i başlattı. Visual Basic 2008, LINQ desteği ve XML değişmezleri gibi özellikler içermektedir. Ayrıca Visual Basic 2005 Express'in güncellenmiş bir sürümü olan ücretsiz Visual Basic 2008 Express'te bu yılda piyasaya sürülmüştür.