Veritabanı Nedir?

Veritabanının ne olduğunu anlamak için verinin ne olduğunu bilmemiz gerekmektedir. Veri Nedir ? Veri işimize bir şekilde yarayacağını düşündüğümüz bilgidir. Adınız, TCKN numaranız, yaşınız..vs hepsi birer veridir. Bir resim veya dökümanın da kendisi birer veri olabilir.

Biriktirilen veriler teknolojinin de ilerlemesi ile hayatımızda çok daha fazla öneme sahip olmaktadır. İleriye dönük birçok karar bu verilere bakılarak alınmaktadır.

Bu verilerin sistematik olarak oluşturduğu topluluğa ise veritabanı denmektedir. Veritabanları verilerin depolanmasını ve güncellenmesini desteklemektedir. Ayrıca veritabanları depolanan verilerin yönetilmesini de kolaylaştırmaktadır. Bir telefon rehberi aslında bir veritabanıdır. İçindeki isimler sırayla tutulmuştur. Bu durum istediğiniz numarayı bulmanıza yardımcı olmaktadır.

Microsoft Excel'i örnek alalım. Excel'de basit anlamda bir veritabanıdır. Tabloları, tablolarında satır ve sütünları vardır. Bunlar içinde tuttuğunuz veri ile işlem yapmayı, onların daha anlaşılır olmasını kolaylaştırır. Microsoft Access'te Excel'in veritabanı anlamında daha üst bir versiyonudur.

Verilerin kullanımının artması ile veritabanının önemi de buna bağlı olarak artmaktadır. Daha fazla veriyi tutacağımız ve bunlarla çok daha fazla işlem yapacağımız durumlarda ise daha ileri veritabanı yazılımlarını kullanmak en iyi seçenektir.

Veritabanı Yönetim Sistemi (DBMS) nedir?

Kullanıcıların veritabanı yarattığı, veritabanına erişebildiği, içindeki verileri değiştirebildiği veya erişim kontrolü sağlayabildiği (ve buna benzer birçok işi yapmasını sağlayan) programlar bütünüdür.

Veritabanları firmaları çok daha verimli hale getirmekte ve yönetime değerli bilgiler vermektedir. Bilgilerinizi anlamanıza yardımcı olurlar. Hizmetlerinizi daha değerli hale getirmenizi sağlarlar..

Örneğin, internet üzerinden satış yapan bir mağazanız varsa, müşteri verilerini, satın almaları, fiyatları ve diğer bilgileri izlemek için bir veritabanı kullanmak zorundasınız. Buradaki veriler doğrudan muhasebe sisteminize aktarılabilir ve verileri kendiniz girme zamanından tasarruf edebilirsiniz.

Veriler ayrıca, stok yönetimi ve pazarlama içinde firmalara katkı sağlamaktadır.



İlginizi Çekebilir

NoSQL Nedir?

Veritabanı Yöneticisi Kimdir?

Veri Ambarı Nedir?

Veritabanının Önemi

Big Data (Büyük Veri) Nedir?