Silikon Vadisi'nin Tarihi

Silikon Vadisi, Kaliforniya Eyaleti'nin kuzeyinde bulunan San Francisco Körfezi'nin güney tarafındadır. Buradaki birçok yerleşim yeriyle iç içe geçmiş bir bölgedir. 1971'de yerel bir haber bülteni yazarı olan Donald Hoefler tarafından ilk olarak bu bölgeye "Silikon Vadisi" adı takılmış ve günümüze kadar da bu isimle anılmıştır. Günümüzde birçok teknoloji şirketinin merkezinin bulunduğu Silikon Vadisi, geçmişi 1950 'li yıllara kadar gitse de özellikle son 20-30 yıldaki teknolojik gelişmeler ve internet çağının başlaması ile bugün ki dünyaca bilinen ününe kavuşmuştur.

Silikon Vadisi'nin bu bölgede kurulmasındaki en büyük etken, yerleşkesi burada bulunan ve dünyaca ünlü bir üniversite olan "Stanford Üniversitesi" 'dir. Üniversite, 1951 yılında finansal olarak büyüme gereksinimlerini karşılamak ve mezun öğrenciler için yerel istihdam fırsatları sağlamak adına kendi arazisinde, sadece teknoloji ile alakalı şirketlerin ofislerinin olacağı bir araştırma parkı yaratmaya karar verdi.

İlk başlarda daha çok askeri odaklı teknoloji şirketleri parka gelse de sonralarda "Hewlett-Packard" gibi şirketler de buraya yerleşmeye başladı.

1956 yılında, daha önce Bell Laboratuvarlarında transistörler üzerinde çalışan William Shockley, kendi şirketi olan Shockley Semiconductor Laboratories (Shockley Yarı iletken Laboratuvarları) 'i kurdu. 1 yıl sonra William Shockley 'in şirketi iş anlamında başarısız olması ve kendisinin çalışanları ile anlaşmakta zorlanması yüzünden 8 mühendis, şirketten ayrılıp "Fairchild Semiconductor" adında yeni bir şirket kurarak yola devam ettiler. Bu olay Silikon Vadisi'nin gelişmesinde önemli bir role sahiptir.

Onların ayrılışları, özellikle Silikon Vadisi'ndeki ve genel olarak elektronik şirketlerinde kariyerlerine devam etmek yerine kendi şirketlerini kurmak isteyenlere ilham oldu ve bu yönde bir iş hareketliliği modeli oluştu. "Fairchild Semiconductor" 'da çalışan Robert Noyce, Gordon Moore ve Andrew Grove, bu akımdan etkilenip kendi şirketleri olan "Intel" 'i kurmak için şirketten ayrıldılar. Kısa bir süre sonra gene aynı şirkette çalışan W. J. Sanders, kendi şirketi olan "Advanced Micro Devices" veya herkesin bildiği adıyla "AMD" 'yi kurmak için şirketten ayrıldı.

Daha sonra gene Silikon Vadisi'nde çalıştıkları şirketlerden ayrılanlar Atari, Apple gibi kendi şirketlerini kurmaya başladılar.

Silikon Vadisi'nin bu gelişimi askeri şirketlerin sayısının azalmasına, bilgisayar ve teknoloji şirketlerinin sayısının artmasına sebep oldu. Yatırımcılar yeni ortaya çıkan bu şirketlere sermaye koymaya başladılar. Yatırımcıların bu tarz yeni şirketlere yatırım yapması, Kaliforniya'yı bir cazibe merkezine dönüştürdükçe, ABD'nin diğer eyaletlerinde de aynı model uygulanmaya çalışıldı. Fakat hiçbiri Silikon Vadisi gibi olamadı. Bunun sebebi elektronik şirketlerinin kendi sektöründe rakip veya kendi işini tamamlayıcı diğer şirketlerle yanyana olmak istemesiydi. Böylece sektör ile alakalı ulasal veya uluslararası her şirket ya merkez binalarını buraya taşıdı ya da burada büyük bir ofis açtı.

Bu durum Silikon Vadisi'ni sadece şirketlerin bulunduğu bir bölge değil, farklı şirket çalışanlarını iş dışında da bir araya getiren çeşitli organizasyonların yapıldığı ve çok sayıda yatırımcının bulunduğu bir yere dönüştürdü. Birçok kişinin yeni iş fikri burada ortaya çıktı veya hayata geçirmek için buraya geldi. İyi olanlar hızlıca yatırım alıp bunları hayata geçirdiler.

Son yıllarda ortaya çıkan büyük ABD teknoloji şirketleri ya bu şekilde kuruldu ya da bugünkü büyüklüklerine buraya taşınmaları sayesinde ulaştılar. Bu şirketlere örnek olarak Google, Apple, Facebook, Twitter, Apple, Uber, AirBnB, Netflix, Instagram, Western Digital, WhatsApp, eBay, Nvidia, PayPal, Adobe, Oracle, Cisco, LinkedIn ve Udemy gösterilebilir.

Silikon Vadisi'nin bu popülerliği bazı büyük sorunlarıda beraberinde getirmekte. Bunlardan en önemlisi hayatın çok pahalı olmasıdır. Bölgenin bir cazibe merkezi olması ve çalışan maaşlarının fazlalığı özellikle buradaki kira fiyatlarının artmasını sağladı. Ayrıca Kaliforniya Eyaleti'ndeki vergilerin çok olması, son zamanlarda şirketler içinde büyük bir sorun teşkil etmektedir.

Teknolojinin gelişmesi ve pandemi süreci, şirket personelinin uzaktan çalışabilmesini (remote) sağladı. Bu yüzden birçok şirketin Silikon Vadisi gibi hem kira fiyatlarının hem de verginin çok yüksek seviyelerde olduğunu bir bölgeden çıkma fikrine sıcak bakmasını sağladı. Günümüzde bazı şirketler genel merkezlerini ABD 'de ki başka teknoloji parklarına taşımaya başlamıştır. Bunlardan en önemlisi Texas 'ta bulunan Austin şehridir. Ayrıca Atlanta, Pittsburgh, Minneapolis, Charlotte, Baltimore gibi şehirlerde bulunan teknoloji parkları "Bilgi Teknolojisi" şirketlerine ev sahipliği yapmak için çeşitli avantajlar sunmaktadır.



İlginizi Çekebilir

İş Zekası Nedir?

Bellek Ölçü Birimleri

Ethereum Nedir?

CRM Nedir?

Bulut Teknolojisi Nedir?