SaaS Nedir?

Günümüzde şirketler kullandıkları yazılımların yol açtığı bazı problemlerle karşılaşabilirler. Uygulamaların kurulması, alınan hataların çözülmesi, güncellemede ortaya çıkan sorunlar, çeşitli platformlarda düzgün çalışmaması, verilerin saklanması ve güvenliği bunlara örnek olarak verilebilir. Özellikle bu yazılımları kullanan kullanıcıların sayısının fazlalığı, zorlukları daha da büyük hale getirebilir. Artık birçok firma bu problemlerle uğraşmamak için SaaS türündeki yazılım hizmetini alma yoluna gidiyor.

SaaS Nedir ?

SaaS 'ın açılımı "Software as a Service" yani "Hizmet Olarak Yazılım" 'dır. SaaS, kullanmak için bilgisayarınıza indirmek zorunda olmadığınız, internet tarayıcınız aracılığıyla eriştiğiniz bulut tabanlı bir yazılım hizmetidir. Bu yazılımlar, şirket işlerinizden eğlence sektörüne kadar birçok alanı kapsayabilir.

SaaS Nasıl Çalışır ?

SaaS, bulut üzerinden hizmet modeliyle çalışır. Firma, uygulamayı ve bu uygulama ile alakalı verileri kendi sunucularında, veritabanlarında veya benzeri bilgi işlem kaynaklarında tutabilir veya bu hizmeti veren 3. bir firma ile anlaşarak onlardan böyle bir hizmet alabilir.

Böylece firmanın SaaS uygulama hizmeti, ister kendi içinde ister başka bir firma yoluyla olsun ağ bağlantısı olan herhangi bir cihaz tarafından erişilebilir olacaktır. SaaS uygulamalarına genellikle web tarayıcıları aracılığıyla erişilir.

SaaS uygulamalarını kullananlar, yazılımların kurulumu, bakımı, güncellemesi ile uğraşmazlar. Sadece abone olurlar ve aboneliğini kapsayan hizmetten faydalanırlar.

Bu durum sadece hizmeti alanların dışında hizmeti veren firmanında uygulamayı güncellemesi, hata düzeltmeleri veya bulut hizmeti sağlayıcısının bakımı gibi konularda daha hızlı, kolay ve verimli bir şekilde çalışmasını sağlar.

SaaS Avantajları Nelerdir ?

SaaS uygulamaları bir internet tarayıcısı aracılığıyla çalıştırılabilmesi yüzünden ona erişmek için hangi işletim sisteminin kullanıldığının önemi yoktur. Bu yüzden Windows, Mac, Linux, Android, iOS.. cihazınız hangi işletim sistemi ile çalışırsa çalışsın uygulamanın erişilebilirliği büyük bir avantajdır. Bu durum sayesinde uygulamalar sadece masaüstü bilgisayarlarda değil, tabletlerde ve mobil cihazlarda da kullanılabilir olurlar. Böylece çok çeşitli durumlarda ve koşullarda, özellikle de hareket halindeyken kullanılabilirler.

Uygulamalar bulutta çalıştıkları için kullanıcıların işleri olumsuz etkilenmeden firma yazılımlarını merkezi olarak güncelleyebililir. Bu merkezi güncelleme sayesinde şirketlerin BT (Bilgi Teknolojileri) bölümlerinin yükü azalır.

SaaS hizmetini alan müşteriler yazılımı kullanmak için ek bir donanım satın almazlar ve sadece aboneliğe para verirler. Bu durum sizi ekstra maliyetlerden kurtarır. Ayrıca hizmet, genellikle aboneliği diledikleri zaman sonlandırabilme imkanını müşterilerine sunar.

Günümüzde neredeyse tüm SaaS uygulamaları müşterilerine özelleştirme imkanı verir. Bu durum şirketin kullandığı diğer iş uygulamalarıyla entegre edilebilmesini sağlar.

Buna örnek olarak Saas uygulamasındaki bir veriyi dışarı "excel" veya "xml" formatında alıp, bir başka uygulamanın içine atabilirsiniz. Bu, alınan hizmete göre otomatik veya manuel yapılabilir.

Verilerin şirket içinde depolanması, önemli miktarda veri kaybına neden olabilecek ciddi bir donanım sorunu ile karşılaşılabilmesine olanak sağlayabilir. Bu durum verileri kurtarmak için güvenilir yedeklemeler yapılmasını ve bunun sonucunda da maliyetlerin ortaya çıkmasını sağlar. SaaS uygulamalarında herşey bulutta tutulduğundan verilerin güvenliği ve depolanması hizmeti alan için bir maliyet oluşturmaz.

Her şey merkezi bir sistemde çalıştırıldığı için bu durum, verilerin analitik olarak kullanımının kolay olmasını sağlar. SaaS uygulamaları müşterilerine, genellikle iş operasyonları hakkında değerli bilgiler sağlayabilen raporları kullanmalarına olanak sağlar. Bu da işinizle ilgili olarak verimliliğin artması anlamına gelir.

SaaS Dezavantajları Nelerdir ?

Kuruluşlar, veri güvenliği ve gizliliği söz konusu olduğunda SaaS ürünleri hakkında hala bazı çekincelere sahiptir. Bu yüzden bazı şirketlerin bu tür yazılımları hala benimsememsi söz konusudur.

SaaS hizmeti sağlayan firma, verdiği hizmeti kesintiye uğrattığında, hizmet tekliflerinde istenmeyen değişiklikler yaptığında veya bir güvenlik ihlali yaşadıklarında tüm firmalar bundan olumsuz etkilenebilirler.

Hizmet sağlayan firma yeni bir sürüm çıkardığında tüm müşterilerinde bundan etkilenmesi anlamına gelir. Bu durum hizmeti alan firma için eğitime fazladan zaman ve kaynak ayırmasını gerektirebilir.

Bir SaaS hizmeti alan firmanın belli bir zaman sonra bu hizmetten vazgeçip başka bir uygulamayı kullanmaya yönelmesi sıkıntılı bir süreç olabilir. Saklanan büyük verilerin başka bir platforma taşınması zor ve zahmetli bir süreçtir.

Saas Uygulamalarına Örnekler Nelerdir ?

Aşağıda çeşitli sektörlerde hizmet veren, müşterisi kurum yada birey olan, en bilinen SaaS uygulamalarından bazıları verilmiştir.

  • Adobe
  • Amazon Web Services
  • Cisco
  • Disney+
  • Dropbox
  • Evernote
  • GitHub
  • Google G Suite
  • Grammarly
  • Hulu
  • Medium
  • Microsoft 365
  • Netflix
  • SAP
  • Salesforce
  • Shopify
  • Square
  • Vimeo
  • Wix
  • Zendesk
  • Zoom


İlginizi Çekebilir

Yazılıma Nereden Başlanmalı

Typescript Nedir?

ERP Nedir?

İş Zekası Nedir?

Bulut Teknolojisi Nedir?