Html Tarihçesi

HTML yani Hypertext Markup Language hepimizin bir şekilde ismini duyduğu bir kelime (veya kısaltma). Web sitelerinin browserda gözükmesini sağlayan bir dil.

Size bu yazıda kısaca HTML'in nasıl veya neden oluştuğu ve günümüze nasıl geldiğini kısaca anlatmaya çalışacağız.

Tim Berners-Lee 1989 yılında CERN'de (Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire)(Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi) çalışırken bilim adamlarının çalışma yöntemlerini diğer kişilerle elektronik ortamda paylaşacağı bir sistem önerdi. Bu belgeler herkesin bilgisayarında aynı şekilde gözükecek bir arayüze sahip olmalıydı.

Aslında Tim bu tarz bir sistemi 1980 yılında Inquire adıyla (ilk hipermetin sistemi olarak kabul edilir) kişisel kullanımı için geliştirmişti.

1990 yılına Tim Berners-Lee CERN deki çalışmalarını diğer kişilerle paylaşmak için NEXT bilgisayarı (1985 yılında Steve Jobs tarafından kurulan NEXT firmasının geliştirdiği bilgisayardır.) üzerinde ilk Web tarayıcısını olan WorldWideWeb 'i geliştirdi ve dünyanın ilk websitesini yarattı. (websitesi derken sadece basit bir sayfadan oluşmakta. Görmek için linke tıklayın)

  • 1991 yılına gelindiğinde Tim HTML'i oluşturan 18 tagi yayınladı..Kimi kaynaklara göre HTML'in çıkışı bu tarih (29 Ekim 1991) kabul edilmektedir.

1992 yılında artık web üzerinden döküman paylaşmak yaygınlaşmaya başladı. Dünya üzerinde yaklaşık 50 adet web server (sunucu) çalışmaktaydı. Bununla bilikte Web üzerinden tartışma platformlarıda yaratılmaya başlandı. WWW-talk mail listesi de bunlardan biriydi. Asıl olarak 1991'in son aylarında kurulsa da 1992 yılında birçok akademisyen ve bilgisayar araştırmacısının fikir alışverişi ve tartışma için kullandığı bir platform olarak popüler oldu. Dave Raggett'da bu mail listesini kullananlardan biriydi.

Dave 1992 yılında Tim'i ziyaret etti. HTML üzerinde çalışmaya başladılar. HTML belli oranda web ortamında paylaşım için işi görse de hala bir çok eksiği vardı. İkisi beraber tüm yazılı basındaki örneklere bakarak (gazete, dergi..vs) HTML'i bu türlerde ki metinlere uygun hale getirmek için geliştirmeler yaptılar. En sonunda HTML version 1.0 1993 yılında yayınlandı.

HTML'nin ilk sürümü olan 1.0, bugün kullanılan HTML'den çok farklıydı, çok daha basit ve sınırlayıcıydı (HTML 1.0 sadece 22 etiketten oluşmaktaydı). İnternetin popülerliği artmaya başlasa da yine de çok az insan webde geliştirme (htmlden site sayfası yaratma) yapabiliyordu.

Aynı yılda Ulusal Süper Hesaplama Uygulamaları Merkezinde (National Center for Supercomputing Applications yada kısaltması NCSA) çalışan Marc Andreessen, Mosaic adlı bir tarayıcı yarattı. Bundan bir yıl sonra Mosaic browser yerini gene aynı kişi tarafından yaratılan ve birçok kişinin bildiği Netscape Navigator'a bırakacaktı.

1994 yılına geldiğimizde Netscape Navigator piyasaya sürüldü. Bu yazılım, HTML sayfalarını internet üzerinden alma ve sayfaları kullanıcılara grafik biçiminde sunma yeteneğine sahipti. Bu web tarayıcısı, World Wide Web'in dönüm noktalarından biri oldu. Netscape, dünya çapındaki web kullanıcılarının % 90'ından fazlası tarafından kullanılmaya başlandı. İnternetin popülerliği hızla artmaya başlamıştı. Netscape'in bu başarısı diğer şirketleride harekete geçirdi. Microsoft kendi web tarayıcısı olan Internet Explorer'ı yayınladı.

1995 yılında Web popülerlik kazanmaya başlamıştı ve HTML 2.0 piyasaya sürüldü. HTML 2.0, birkaç yeni özellik dışında HTML 1.0'dan pek farklı değildi.

Aynı yıl içinde HTML geliştirme görevini üstlenen World Wide Web Konsorsüyum'u (W3C), HTML 3.0'da bir standardizasyon yaratmaya çalıştı. Ancak, neyin dahil edilmesi gerektiği konusunda tartışma konusu taslak aşamasının ötesine geçemediği için çok fazla başarılı olamadı.

1997 yılının Ocak ayında bir fikir birliği sürümü olan HTML 3.2 yayınlandı. Bu, önceki sürümler ile uyumluluğu korurken, tablolar ve resimlerin etrafında akan metinler gibi resmi özellikler eklendi. HTML'in bu sürümü resmi standart oldu ve tüm browserlar bu sürümle gelen özellikleri kendi uygulamalarına eklediler.

HTML Evrim Geçiriyor

97 yılının sonunda HTML 4.0 W3C tarafından önerildi. Bu sürümde yeni gelen özellikler HTML'de büyük bir evrimin yaşanmasına sebeb olacaktı. Bu versiyondan öncekilerde getirilen yeni özelliklerin çoğu, eski etiketler üzerinde yapılan bir dizi süsleme yada yamaydı. En büyük değişiklik stillendirmenin html den ayrılması oldu. Artık stil işlemlerini HTML dışında yapıp buraya referans olarak gösterilebiliniyordu. Bunun dışında bu versiyonla birlikte komut dosyaları, gömülü nesneler, çerçeveler, daha karmaşık tablolar, daha karmaşık formlar için yeni etiketler yaratıldı. HTML 4.0 1998 yılında resmi standart oldu. Yayınlandıktan sonra bazı küçük noktalarda revize edildi ve 4.01 olarak son halini aldı.

XHTML 1.0

2000 li yıllara gelmeye başladığımızda internetin yaygınlaşmasıyla birlikte birçok website yaratılmaya başlandı. Bu durum birçok yeni özelliğe ihtiyaç duyulmasına sebeb oldu. World Wide Web Konsorsüyum (W3C) XHTML 1.0'ın özelliklerini bir öneri olarak yayınladı. X Genişletilebilir anlamına gelmekte olup XML (Genişletilebilir İşaretleme Dili) ile uyum sağlamasını temel alan bir versiyon olması planlandı. XHTML 1.0 ve HTML 4.01 ortak standart olarak kabul edildi.

HTML 5

İnternetin hayatımıza iyice girmesi ile mevcut versiyon olan XHTML 1.0 ve HTML 4.01 de sıkıntılar görülmeye başlandı. İnsanların daha yaratıcı websiteler yapma isteğine mevcut sürümler yetersiz kalmaya başlamıştı. 2004 yılı Haziran ayında WHATWG (Web Hypertext Application Technology Working Group veya Web Köprü Metni Uygulama Teknolojisi Çalışma Grubu) adında bir çalışma grubu kuruldu. WHATWG, Apple, Mozilla Vakfı ve Opera Yazılımcılarından oluışan kişiler tarafından oluşmuş bir gruptu. Temmuz 2004'te Web Uygulamaları 1.0 adı altında çalışmaya başladılar. 3 yıldan uzun bir çalışma sonunda son hali W3C ye gönderildi. Ocak 2008'de, W3C HTML5'i çalışan bir taslak olarak yayınlandı.

İlerki yıllarda ise en büyük iki mobil işletim sistemi üreticisi olan Apple (iOS) ve Google (Android), tarayıcılarına HTML5 yeteneklerini eklemişlerdir.



İlginizi Çekebilir

C Dilinin Doğuşu

C# Hakkında Genel Bilgiler

Api Nedir?

Json Nedir?

C++ Hakkında Genel Bilgiler