Hacker Kimdir?

Günümüzde kişiler ve firmalar işlerini yürütebilmek için bilgisayarları kullanmaktadır. Artık bu durum neredeyse zorunlu hale gelmiştir. Bu bilgisayarların diğer bilgisayarlardan izole halde olması, onlarla iletişime geçmemesi artık düşünülemez. Gerek internet gerekse bir iç ağa bağlanmayan bilgisayarlar işlevsiz sayılmaktadır.

Bilgisayarlar geliştikçe, diğer dış sistemlere bağlanmaları ihtiyacı da doğmuştur. Bu durumla birlikte hacker (bilgisayar korsanı) terimide doğmaya başlamıştır. İlk zamanlarda hackerların kötü niyetli bir amacı olmamıştır. Hacker eylemleri sadece diğer ağların nasıl çalıştıklarını incelemek ve bilmek amacıyla yapılmaktaydı. Bilgisayarların yaygın hale gelmesi ile birlikte daha çok insanın kod ve ağ bilgisine sahip olması, bununla birlikte bilgi alışverişinin daha yaygınlaşması hackerlık yapan bazı kişilerin bu becerilerini kötü niyetle kullanmalarının önünü açmıştır.

Hackerın Tanımı

Hacker, 1960'larda ilk kez kullanılmaya başlandığında programcı ya da bilgisayar kodlarını kullanan kişilere söylenen bir terim olsa da bugün bilgisayar, ağ, programlama veya donanım konusunda gelişmiş bir bilgisi olan ve bu becerilerini çeşitli işlerde kullanan kişilere verilen isimdir..

Bugün birazda medyanın sayesinde hacker kelimesinin kötü veya olumsuz bir anlamı vardır. Hacklemek fiili, kötü niyetli insanların başka insanların veya şirketlerin bilgilerini çalmak, onları dolandırmak hatta devlet kuruluşlarına zarar vermek olarak algılanmaktadır. Bunu yapan insanlar olsa da bu hacker dediğimiz kişilerin küçük bir kısmını oluşturmaktadır. Gerçekte, bilgisayar korsanlarıda denen bu kişilerin çoğu bilgisayarların, ağların veya programların nasıl çalıştığını merak eden, bununla birlikte yeni teknolojiler geliştiren, inovasyon yapan kişilerdir. Şirketlere ve hükümetlere daha iyi güvenlik önlemleri oluşturmada yardımcı olmak için bu bilgilerini kullanırlar.

Hackerlar yaptıkları eylemlerin amacına göre sınıflandırılmaktadırlar.

Ethical (Etik) Hacker - Genellikle bir kurum bünyesinde veya onlarla iş birliği içerisinde çalışmaktadırlar. Bir zayıflığı veya açığı bulmak ve bunu gidermek amacıyla eylemlerini yapanlara verilen addır.

Black Hat (Siyah Şapka) Hacker (ya da Cracker) - Kişisel veya anlaştıkları kişiler için sistemlere yetkisiz erişip, veri çalan, gizlilik haklarını ihlal eden veya bunlara benzer şekilde zararlar vermek için eylemlerini yapanlara denir.

Grey Hat (Gri Şapka) Hacker - Ethical veya Black Hat hacker grubunun arasında olanlara verilen isimdir. Bu kişiler sistemdeki açıkları genellikle illegal şekilde tespit edip bunu çoğu zaman para karşılığında gösterir veya onarırlar.

Script Kiddies - Bilgisayar sistemlerine başkaları tarafından yapılmış uygulamaları kullanarak erişen kişilere denir.(Hackerların çoğu bu grubu hacker olarak nitelemez)



İlginizi Çekebilir

Ethereum Nedir?

Yazılıma Nereden Başlanmalı

Nesnelerin İnterneti (iot) Nedir?

SaaS Nedir?

CRM Nedir?