Ethereum Nedir?

Ethereum sanılanın aksine bir kripto para birimi değildir. İnsanların bir dizi merkeziyetçi uygulama oluşturmasına izin veren dijital bir platforma (ağ) verilen isimdir. Bu platformda uygulamalar oluşturmak ve çalıştırmak için kullanılan şeye "Ether" denir ve özellikle ticarette "ETH" olarak kısaltılmış hali kullanılır. Aşağıda Ethereum ile ilgili en çok merak edilen soruları sizler için cevaplamaya çalıştık.

Peki bu platform "Ethereum" ne işe yarar ?

Ethereum, kendi programlama dili "Solidity" 'yi kullanan kişilerin yarattığı "dapps" adı verilen uygulamaların herhangi bir kesinti, dolandırıcılık, kontrol veya üçüncü bir tarafın müdahalesi olmadan çalıştırılmasını ve diğer ağdakilere dağıtımını sağlar. Bunu blockchain (blok zinciri) teknolojisi ile yapar. İşlem kayıtları bu teknoloji ile saklanır.

Dapps (Decentralized application) nedir ?

Dapps, blockchain teknolojisini kullanan açık kaynaklı yazılımlardır (uygulamalar). Geleneksel uygulamaların aksine, çalışmak için bir aracıya ihtiyaçları yoktur. Böylece özel bilgilerinizi içeren bir uygulamada güvenlik ile ilgili kaygılarınızı minimuma dönüştürür.

Golem, EtherTweet (sansursuz tweeter denebilir), Etheroll (çevrimiçi kumarhane) tanınmış Dapps uygulamalarına örnek gösterilebilir.

Ether nedir ?

Ethereum ağındaki uygulamaların oluşturulması ve çalıştırılması için kullanılan jetonlara (coin) verilen isimdir. Deminde belirttiğimiz gibi Ethereum'un kendisi aslında bir kripto para birimi değildir. İnsanların çeşitli platformlarda fiyatını gördüğü, alıp sattığı şey aslında "Ether" (ETH) dir.

Bu yüzden "Ether" temel olarak iki işe yarar. Diğer kripto para birimleriyle aynı şekilde borsalarda dijital para birimi olarak alınıp satılır veya Ethereum ağında kullanılır.

Ethereum ve Bitcoin arasındaki farklar nelerdir ?

Sınırlı sayıda Bitcoin mevcut olacaktır (en fazla 21 milyon olması tahmin edilmektedir). Ethereum ise (aslında ether) yılda maksimum 18 milyondur.

Bitcoin 'de işlemlerin maliyeti birbirine eşittir. Ethereum'da ise işlemlerin maliyetleri bant genişliği kullanımına, depolama gereksinimlerine ve karmaşıklığa bağlıdır.

Bitcoin çevrimiçi ödemelere olanak sağlayan elektronik bir nakit sistemidir. Ethereum ise dijital para birimi olan etherin sahipliğini takip eder, ancak aynı zamanda ağda yaratılan bir dizi merkezi olmayan uygulamanın (dapps) çalıştırılmasını sağlar.

Ethereum Madencilik nedir?

Hem Bitcoin'nin hem de Ethereum'un para birimi (Bitcoin veya Ether) "madencilik" adı verilen bir süreçle oluşturulur. Bir blok zincirinde (blockchain) bulunan düğümlerin doğrulanma işlemlerini "madenciler" yapar ve "ether" ile ödüllendirilir. Etherium madenciliğinde yapılan işleme Pow (Proof-of-Work)(İşin Kanıtı) denmektedir.

Ethereum Depolama nedir?

Ether, Ethereum sisteminden yani blok zincirinden çıkamaz. Dolayısıyla fiziksel olarak hiçbir yerde depolanamaz. Ethereum kullanmak istiyorsanız, bir "cüzdan" a (wallet) ihtiyacınız vardır. Ethereum cüzdanınız herhangi bir Ether içermez. Ona erişmek için gereken kodları içerir. Bu kodlara özel anahtarlar denir. Özel anahtarlarınızı kaybederseniz, Ether'inizi kaybedersiniz. Bu yüzden iyi bir cüzdan seçmek çok önemlidir.



İlginizi Çekebilir

Typescript Nedir?

Bulut Teknolojisi Nedir?

ERP Nedir?

Yapay Zeka Nedir?

P2P Nedir?