Çocuklar İçin Robotik Kodlamanın Önemi
Çocukların gelecekteki işlerinin henüz olmadığı bir gerçek. Bu sebeple çocukların yenilikçi olmaları ve teknolojiyle ayak uydurmaları, yani geleceğe hazırlıklı olmaları gerekmektedir.
Zaman ilerledikçe teknolojideki gelişmeler hayatımıza daha büyük değişimler getirmekte. İnternet ile gelen bilgiye ulaşma hızı, bilgisayarlar, cep telefonları, tabletler ve eskiden filmlerde gördüğümüz ama her geçen gün haberlerini duyup gerçek hayatta yerini alan robotlar.
Son zamanlarda bir kavramla sık sık karşılaşır olduk. "Okullarda robotik kodlama dersi". Peki neden çeşitli eğitim kurumları bu kavrama önem vermeye başladılar ?
Teknoloji inovasyon için çok önemlidir. Ancak okulların çok büyük kısmının öğrencileri bu alana ilgi duymalarını sağlamak için gerekli katkıyı yapmadıkları biliniyor. Sadece üniversite sınavı için hazırlık yapılan birer kurum olarak düşünülüyorlar.
İşte burada "Robotik kodlama" konusunun önemi ortaya çıkmakta. Bu konu çocukların ilgisini her geçen gün çekmektedir. Çocuklara teknolojiyi kullanmanın sadece internette gezme, Youtube videoları izleme veya oyun oynama olmadığını göstermektedir.
Peki Robotik Ne Anlama Geliyor?
Robotik, bizim robot dediğimiz, bir veya daha fazla görevi otomatik olarak yürütmek için tasarlanmış makinelerin dizayn edilmesi, yapılması ve çalıştırmasındaki süreci kapsayan endüstriye verilen isimdir.
Çocuklar için Robotik kodlamanın Önemi Nedir?
Birçok insanın düşündüğünün aksine robotik kodlamada (küçük çocuklar için) bir yazılımcı gibi kod yazdırılmaz. Mevcut bloklar birleştirilerek bir robot oluşturulur ve bir uygulama üzerinden verilen komutlarla yapılan bu robot hareket ettirilir. Anaokulu yaşındaki çocukların buna ilgi duymasının en önemli nedeni eğlenceli olmasıdır. O yaştaki çocukların bir robot yaparak kendine olan güvenlerini sağlamaya çok büyük etkisi vardır. Ayrıca yapım aşamasında problem çözme becerileri gelişir.
Biraz daha büyük yaşlardaki çocuklar için ise kodlamaya temelden girilmektedir. Programlama çok temel olabilir. Fiziksel bir robotu kontrol etmek ve neyin yanlış gittiğini görerek öğrenciler robotların neler yapıp neyin yapamayacağını öğrenirler ve kodları buna göre düzenlerler.
Robotik konusu ile çocuklar kendileri için çok faydalı olacak, fen, teknoloji, mühendislik ve matematik öğrenimine ilgi duymaya başlarlar. Robotu doğrudan programlayarak programlama teknolojisine başlangıç yapmanın yanı sıra, öğrenciler fen, mühendislik ve matematik hakkında da bilgi edinir ve bu konuların nasıl bir araya geldiğini anlarlar.
Robotik kodlama yapan çocuklar fen bilimleri dışında tasarım konusunda da kendilerini geliştirirler..
Bunların dışında ekip çalışması, yaratıcı düşünme becerisi, algoritmik hesaplama becerisi, mantığı geliştirme, eleştirel düşünme becerisi kazanma da robotik ile ilgilenmenin getireceği faydalar arasındadır.