Bulut Teknolojisi Nedir?

Bulut Teknolojileri veya bilişimi, veri depolama, sunucular, veritabanları, ağ iletişimi, yazılım gibi farklı hizmetlerin internet üzerinden sunulmasıdır. Şirketler dosyalarını veya verilerini yerel depolama cihazında tutmak yerine, bulut tabanlı depolama ile uzak bir sunucuda veya veritabanında kaydedebilir. Cihazların web'e erişimi olduğu sürece, bunlara ulaşabilir ve işlem yapabilir.

Bu hizmetler, kullanıcıların erişim sağlamak için belirli bir yerde bulunmasına gerek olmadan uzaktan çalışabilmeye izin verir.

Ayrıca şirketler yeni donanım veya yazılıma yatırım yapmak zorunda kalmaz. Bunun yerine, bulut sağlayıcılarına bir abonelik ücreti ya da yalnızca kullandıkları kaynaklar için ödeme yaparlar.

Son zamanlarda şirketler arasında, maliyetten tasarruf, üretkenlik, hız, verimlilik, performans ve güvenlik gibi sebeblerden ötürü bulut teknolojileri popüler bir seçenek olmaya başlamıştır.

Hala yeni bir hizmet olsa da büyük, orta veya küçük şirketler, çeşitli kuruluşlar, devlet kurumları ve hatta bireysel tüketicilere kadar birçok farklı müşteri tarafından kullanılmaktadır.

Bulut Modelleri Nelerdir ?

Bulut modelleri genel, özel ve hibrit olarak üçe ayrılır diyebiliriz.

Genel bulut modelinde hizmet sağlayıcı tüm hizmetleri ve destekleyici altyapıyı internet üzerinden yönetir ve birden çok kullanıcı arasında paylaşılır. Kullanıcılar bireysel bir hesapla abone olurlar ancak hepsi aynı hizmetlere internet üzerinden erişirler. Amazon Web Services (AWS), Microsoft Azure buna en iyi örneklerdir.

Özel bulut modeli ise internet dışında özel bir ağ üzerinden de hizmet sağlayabilir. Genel bulut modelinin yaptığı gibi, birden fazla kullanıcı yerine, özel bulut modelinin genellikle tek bir kullanıcısı vardır. Tüm veriler bir güvenlik duvarının arkasında korunmaktadır. Böylece daha fazla özelleştirme ve güvenlik sağlanır. Bu da birçok işletme için popüler bir seçimdir. IBM Red Hat, Microsoft OpenStack ve Dell EMC özel bulut modeline iyi birer örnektir.

Son zamanlarda popüler olan hibrit bulut modeli ise hem genel hem de özel bulut öğelerini kısmen birleştirir. Sistem bağımsız olarak çalışmasına rağmen, hibrit ortamdaki bulutlar şifreli bir bağlantı üzerinden iletişim kurar ve verilerin taşınabilirliğine izin verir.

Bulut Hizmet Tipleri Nelerdir ?

Genel olarak dört tip bulut hizmeti vardır.

IaaS (Infrastructure as a Service - Hizmet Olarak Altyapı)

Mevcut en kapsamlı ve esnek bulut hizmetidir. İnternet üzerinden sağlanan ve yönetilen tamamen sanallaştırılmış bir bilgi işlem altyapısı sağlar. Hizmeti veren bir veri merkezindeki altyapıyı (sunucular, veritabanı..) yönetir ve müşterilerinin bu kaynakları kendi özel ihtiyaçlarına göre tamamen özelleştirmesine olanak tanır. Şirketler, yalnızca kullandıkları altyapı için ödeme yaparlar. Böylece şirketler altyapı maliyetini ortadan kaldırırlar. IaaS, küçük şirketler ve yeni başlayanlar için harika bir seçenektir. Google Compute Engine (GCE), Microsoft Azure ve Amazon Web Services (AWS) en bilinen Iaas hizmet tipi örneğidir.

SaaS (Software as a Service - Hizmet Olarak Yazılım)

SaaS, bulut bilişim teknolojilerinin en bilinen şeklidir. Abonelik hizmeti ile internet üzerinden satın almaya ve kullanıma hazır, tamamen geliştirilmiş bir yazılım çözümüdür. Birçok SaaS uygulaması doğrudan web tarayıcıları üzerinden çalışır ve indirme veya kurulum ihtiyacını ortadan kaldırır. Şirketlerin hızlı bir şekilde çalışmaya başlamasına ve operasyonlarını hızla yönetmelerini sağlar. İş hizmetlerini sunmak için kullanılan donanım ve yazılımı satın almaya veya bakımını yapmaya gerek yoktur. Microsoft Office 365, Salesforce en bilinen SaaS hizmetlerindendir.

PaaS (Platform as a Service - Hizmet Olarak Platform)

PaaS, yazılım ürünlerini oluşturmak, yönetmek, güncellemek ve test etmek için gereken ortamı sağlar. IaaS ile aynı temel altyapıyı kullansa da uygulama oluşturmak için gereken işletim sistemlerini, geliştirme araçlarını ve veritabanı yönetim sistemlerini de içerir. PaaS, uygulamalar geliştiren şirketler için son derece faydalıdır. Şirketler birden çok platformda (bilgisayarlar, mobil cihazlar vb.) uygulama geliştirmek ve test etmek için ihtiyaç duydukları geliştirme araçlarına, doğrudan satın almak zorunda kalmadan ihtiyaç duydukları anda erişebilirler. Apache Stratos, Google App Engine, Microsoft Azure, PaaS hizmetine iyi birer örnektir.

FaaS (Function as a Service - Hizmet Olarak İşlev)

Sunucusuz uygulama geliştirme ve yönetme işlevi gören bulut hizmetidir. FaaS modelinde kullanıcılar, kendi sunucularını yönetme zahmetine girmezler. Geliştiricilerin uygulama paketlerini kendi altyapılarını korumak zorunda kalmadan fonksiyonel olarak oluşturmalarına, hesaplamalarına, çalıştırmalarına ve yönetmelerine olanak tanır. AWS Lambdas, Azure Functions. Google Cloud Functions en bilinen FaaS hizmeti örnekleridir.



İlginizi Çekebilir

İş Zekası Nedir?

SaaS Nedir?

Nesnelerin İnterneti (iot) Nedir?

Hacker Kimdir?

Yazılıma Nereden Başlanmalı