WHOIS Tam Olarak Nedir?
Bir alan adı ile ilgili ayrıntıları araştırmak için WHOIS adlı çevrimiçi bir araç kullanılır. "WHOIS" altı çizili, ancak bir kısaltma değil. "Bu alan adından kim sorumludur?" anlamına gelir.
Sağlayıcı olarak adlandırılan kuruluşlar aracılığıyla alan adları satın alınır. Örnekler arasında MarkMonitor, Namecheap, GoDaddy ve Tucows yer alır. Bu işletmeler, ICANN onayı ve akreditasyonu aldıkları için yeni alan adları alabilirler. Tescil ettiren, bir kişi veya işletme yeni bir alan adı oluşturduğunda, kayıt ayrıntılarını herkese açık hale getirmekle yükümlüdür. WHOIS aracı kullanılarak bu bilgiler çevrimiçi olarak aranabilir.
İsim kaydı verileri için merkezi bir dizin olmadığından, WHOIS arama araçları çeşitli sağlayıcılardan gelen bilgileri inceler. Birçok tescil ettiren kendi WHOIS arama hizmetlerini sunsa da, bir dizi üçüncü taraf WHOIS web sitesi de vardır. Ek olarak, ICANN kendi WHOIS arama aracını sunar.
WHOIS kaydı nedir?
WHOIS verileri kayıt yaptıranlar arasında farklılık gösterse de hepsinin aynı bilgileri içermesi gerekir. Bu, alan adının son kullanma tarihini, kayıt kuruluşunun adını ve yapıldığı, değiştirildiği ve tescil edildiği tarihleri ??içerir. Ek olarak belirtilen etki alanı sunucularıdır. Kayıt şirketi, yönetici ve uzman kişilerin tümü listelenir. Ad, şirket (ilgiliyse), konum, telefon numarası ve e-posta adresi, kayıt sırasında verilen bilgiler arasındadır. Her ilgili kişinin farklı bilgileri olsa da, bilgiler sıklıkla her üç kişide de tekrarlanır.
Bazı tescil ettirenler tarafından sağlanan "özel kayıt" hizmetinin kullanılmasıyla, bir WHOIS girişindeki iletişim bilgileri gizli tutulabilir. Kişisel olarak izlenemeyen veriler sayesinde, ek bir ücrete tabi olabilen bu hizmet, kayıt sahibinin iletişim bilgilerini gizler. Alan gizliliği etkinleştirilmiş bir ad için bir WHOIS sorgusunda görünen şirket ve e-posta adresi, sırasıyla "Whois Gizlilik Hizmetleri" ve "[email protected]" olabilir.