Web İşaretçisi (Beacon) Nedir?

Yarı saydam 1x1 piksel resim, izleme için kullanılan küçük bir resim dosyası olan bir web işaretçisinin tipik boyutudur. Bilginin ne zaman alındığını not etmek için HTML e-postalarında veya web sayfalarında kullanılabilir.

Web işaretçileri nasıl çalışır?

Bir web sitesinde atıfta bulunulan her resim için bir bilgisayara başvurulur. Resim alındığında bilgisayar, genellikle orada saklanan bir "isabet" kaydeder. Belirli bir resmin ne zaman görüntülendiğini ve dosyayı alan IP adresini öğrenmek için sunucunun günlük dosyasına bakın.

Çevrimiçi bir işaretçinin görüntüsü bir soru işaretiyle (?) başlayabilir ve ardından xxx.png?user1234 gibi bir tanımlama metni içerebilir. ".jpg" sonekinden sonraki her şey web tarayıcısı tarafından göz ardı edilecek, ancak tam metin web sunucusu tarafından isabet olarak sayılacaktır. Belirli bir web sensörünün ne zaman görüntülendiğini öğrenmek için bu verileri kullanabilirsiniz.

Herhangi bir resim bir web işaretçisi olarak kullanılabilir, ancak küçük yarı saydam GIF'ler veya PNG'ler, bir web sitesine ne kadar ayrık bir şekilde yerleştirilebildikleri için sıklıkla kullanılır. Farklı bir web sitesi aracılığıyla görüntülenen harici izleme programları tarafından da kullanılabilirler. Örnekler, diğer işletmeler tarafından sunulan reklam bağlantılarını ve Google Analytics gibi izleme kodunu içerir. Örneğin, bir web izleyici, bir reklam bağlantısının önünde veya sonrasında görünebilir. Basit bir metin bağlantısıyla, yayının kaç kez görüntülendiğini (veya bağlantının sunulma sayısını) takip etmesi imkansızdır.

Web işaretçileri kullanarak e-posta pazarlaması

E-postaları okuyan ve inceleyen kişilerin miktarını izlemek için, e-posta pazarlamasında web işaretçileri sıklıkla kullanılır. Örneğin, bir reklam e-postasında gizlenmiş bir web işaretçisi, onu görüntülediğinizde ona erişmiş olduğunuzu kaydedebilir. Bu, e-posta pazarlamacılarının hangi reklamların başarılı olduğunu belirlemesine yardımcı olur. Ne yazık ki, e-posta işaretçileri meşru e-posta adreslerini saklayabildiğinden, kötü amaçlı yazılım yaymak için de kullanılabilirler. Önemsiz olma olasılığı yüksek olan e-postalarda, birçok e-posta uygulaması ve internet platformu resimleri hemen göstermez.



İlginizi Çekebilir

RSS (Zengin Site Özeti) Nedir?

UDP (Kullanıcı Datagram Protokolü) Nedir?

Geniş Alan Bilgi Sunucusu (WAIS) Nedir?

Reciprocal Link (Karşılıklı Bağlantı) Nedir?

TCP Nedir?