USB-C Nedir?

2015 yılında, USB-C (Universal Serial Bus Type-C) bağlantı varyantı tanıtıldı. USB 3.1'i etkinleştirdiği için, bir USB-C bağlantısı 10 Mbps'ye kadar veri ve 20 volt veya 100 watt'a kadar elektrik iletebilir veya alabilir. USB-C bağlantısı, daha önceki USB Type-A ve USB Type-B terminallerinin aksine dengelidir, bu nedenle kabloyu yanlış takma konusunda asla endişelenmenize gerek kalmaz.

USB arabiriminin 1996 yılında tanımlanmasından bu yana, USB bağlantısı çok sayıda değişikliğe uğramıştır. USB-C adaptörü en büyük değişimi temsil ediyor. Pürüzsüz, dikdörtgen USB-A bağlantısı, USB sürümleri 1.1, 2.0 ve 3.0 için aynıydı. Mini-USB ve Mikro-USB, oluşturulmuş birçok USB-B varyantından ikisidir, ancak bunların tümü, diğer uçtaki A Tipi konektöre bağlanan yardımcı cihazlar için tasarlanmıştır. USB 3.1'in piyasaya sürdüğü Type-C bağlantısı, her iki tarafta da aynı olacak şekilde yapılmıştır.

Normal USB-C bağlantısı, Mikro USB soketiyle aşağı yukarı aynı yükseklikte olduğundan, USB-C'nin küçük veya minyatür bir biçimi yoktur. Bu nedenle cep telefonları ve dizüstü bilgisayarlar gibi kompakt cihazlara uygulanabilir. 100 volta kadar elektriği işleyebildiği için USB-C'yi dizüstü bilgisayar şarj bağlantısı olarak kullanmak da mümkündür. Gerçekte, USB-C bağlantılı ilk bilgisayarlar olan 2015 Apple MacBook ve Google Chromebook Pixel'de şarj fişleri yoktur. Bunun yerine, USB-C konektörü ve şarj kablosu hemen bağlanır.

USB-C bağlantıları diğer USB standartlarıyla geriye dönük olarak birlikte çalışabilse de, bir USB-C adaptörü yalnızca bir USB-C yuvasında çalışır. Bu nedenle, daha eski USB cihazları, bir USB-C - USB-A veya USB-C - USB-B dönüştürücü kullanılarak bir USB-C arabirimine bağlanabilir. Bununla birlikte, güç ve veri iletim hızı, daha düşük standartla sınırlandırılacaktır.



İlginizi Çekebilir

Sanal Özel Sunucu (VPS) Nedir?

DVD+RW Nedir?

Periferik (Peripheral) Nedir?

Hızlandırılmış Grafik Bağlantı Noktası (AGP) Nedir?

Gelişmiş Tümleşik Sürücü Elektroniği (EIDE) Nedir?