UDP (Kullanıcı Datagram Protokolü) Nedir?

İnternet Protokolü (IP) protokolleri ailesi içinde UDP, bir veri iletim sistemidir. Bağlantısız UDP algoritması kullanılarak datagramların iletilmesi için iki sunucu arasında bir bağlantı gerekli değildir. UDP, akış ortamı, çevrimiçi oyun ve gecikmeyi en aza indirmenin ara sıra veri kaybını önlemekten daha önemli olduğu diğer durumlarda kullanılır.

UDP, TCP, SFTP ve HTTPS gibi diğer veri aktarım yöntemleriyle karşılaştırıldığında basit bir veri gönderme yöntemidir. Datagramları ileten cihazın bir bağlantı oluşturması, her mesajın alınıp alınmadığını kontrol etmesi ve iletim sırasında kaybolan bilgileri yeniden göndermesi gerekli değildir. Bunun yerine, her biri hedef IP adresini, aktarım ayrıntılarını ve içeriği taşıyan olabildiğince çok datagram iletir. Diğer protokollere kıyasla UDP, bağlantı ve kimlik doğrulama aşamalarını atladığı için daha az gecikme ve gecikme yaşar.

Yine de, datagramları alan aracın aslında hepsini alacağının garantisi yoktur. Ağ kilitlenmesi bazı datagramların kaybolmasına neden olursa, alıcı cihazın verileri yeniden talep etme yolu yoktur. Bir İnternet görüntülü konuşması bağlamında azaltılmış gecikme, bağlantının bir ucunda söylenenler ile diğer ucunda duyulanlar arasında daha az gecikme olduğunu gösterir. İki uç nokta arasındaki bağlantı yavaşlarsa ve bazı datagramlar düşerse, video yeniden başlamadan önce kısa bir süre durabilir.



İlginizi Çekebilir

İnternette Tünelleme (Tunneling) Nedir?

Kullanıcı Tarafından Oluşturulan İçerik (UGC) Nedir?

Favicon Nedir?

Web Scraping Nedir?

Telnet Nedir?