TTL Nedir?

TTL (Yaşam Süresi), bir dizi bilgisayar ağı ilkesini tanımlamak için kullanılan bir terimdir. TCP/IP protokolünün, bir ağ üzerinden gönderilen her veri iletimi için bir son kullanma zaman damgası oluşturan kısmı, bu ifade olarak adlandırılabilir. Ayrıca, bir bilgisayarın içeriği güncellemeden önce önbellekte tuttuğu süreyi de belirtebilir.

TCP/IP

İnternet üzerinden bir makineden diğerine gönderilen bir veri dosyası, hedefini bulana kadar bir ağdan diğerine taşınır. "Sıçrama", yolculuğun her hareketini tanımlamak için kullanılan terimdir. Bir ağda dolaşan her veri paketi, küçük bir gecikme süresi ekler, bu nedenle hedeflerine ulaşamayan paketler, etrafta zıplamaya devam ederlerse ağın belirgin şekilde daha kötü çalışmasına neden olur. Bunun olmasını önlemek ve süresiz olarak zıplamasını önlemek için her veri iletimi bir TTL zamanlayıcı ile gönderilir.

Bir veri iletiminin TTL sayısı, süresi dolmadan ve yok edilmeden önce toplamda kaç adım atabileceğini gösteren 8 bitlik bir değerdir (1 ile 255 arasında, genellikle merkezde 32 ile 128 arasında sabitlenir). Yönlendiriciler arasında veri iletiminin yaptığı her adım için TTL değeri 1 azalır. Hedefine ulaşmadan önce TTL sayısı 0'a düşerse ağ geçidi onu atar.

Önbellek

TTL, bir web sitesinin güncellenmeden önce erişim için mevcut verilerin bir kopyasını ne kadar süreyle elinde tuttuğunu açıklamak için de kullanılabilir. Örneğin, bir DNS sunucusu, her kayıt için, bir kayda güncellemeden önce ne kadar süreyle hizmet verebileceğini belirleyen bir TTL değerine sahip olacaktır. Bu değer saniye cinsinden ifade edilir. Bu kayıtlar için TTL girişleri 30 saniyeye kadar yapılabilir, ancak önceliği daha düşük olan kayıtlar 86.400 saniyeye (24 saat) kadar ayarlanabilir.

Bir CDN sunucusunda saklanan her nesnenin, güncellemeler için ana sunucuyu kontrol etmeden önce önbelleğe alınmış bir kopyayı ne kadar süreyle tutması gerektiğini belirten bir TTL numarası olacaktır. Sonuç olarak, sık değiştirilen dosyalar CDN tarafından sık sık kontrol edilebilirken, diğer varlıklar değişiklikler arasında günler veya haftalarca saklanabilir.



İlginizi Çekebilir

WLAN Nedir?

DSL Nedir?

PPPoE (Ethernet Üzerinden Noktadan Noktaya Protokol) Nedir?

TCP / IP Nedir?

Hotspot Nedir?