Termistör Nedir?

Sıcaklığı algılamak için kullanılan bir direnç termistör olarak bilinir ("termal direnç"in kısaltması). Bir termistörün direnci, sıcaklıktan bağımsız olarak direnci sabit kalması amaçlanan normal dirençlerin aksine, sıcaklık değiştikçe önemli ölçüde dalgalanır. Bir termistör, ölçüldüğünde elektrik empedansındaki farklılıkları sıcaklıktaki değişimlere tam olarak dönüştürebilir.

İç bileşenlerin sıcaklığı, bilgisayarlardaki termometreler tarafından sıklıkla izlenir. Örneğin termistörler, İşlemciye, Bellek bağlantı noktalarına ve güç kaynağına yakın yerlerdeki sıcaklığı izlemek için kullanılabilir. Bilgisayarın devresi tipik olarak bu termistörleri barındırır. Yarı iletkene dahil edilen bir sensör genellikle CPU ve bellek bölümleri gibi parçaların gerçek sıcaklığını ölçer.

Termistörlerin verileri, yanmayı önlemek için bilgisayarlar tarafından kullanılır. Örneğin, bir işlemcinin sıcaklığı, uzun bir süre boyunca kapasitesine yakın kapasitede kullanılırsa istikrarlı bir şekilde yükselebilir. Bu meydana geldiğinde, bilgisayar havalandırmayı artırmak ve taze tutmak için dahili fanlarını hızlandırabilir. Bir dizüstü bilgisayarın bunaltıcı bir günde dışarıda kullanılması gibi olağandışı durumlarda, fanlar bilgisayar için güvenli bir sıcaklık sağlayamayabilir. Termistörler, yanmayı ve sistem hasarını önlemek için tehlikeli derecede yüksek bir sıcaklık algılarsa bilgisayar kapanabilir.



İlginizi Çekebilir

İkincil Depolama Aygıtı Nedir?

Sıfır Yerleştirme Kuvveti (ZIF) Nedir?

DVD+RW Nedir?

HiDPI Nedir?

SATA Nedir?