Router (Yönlendirici) Nedir?

Yönlendirici, verileri ağlar ve cihazlar arasında yönlendiren bir teknoloji parçasıdır. Diğer ağlardan gelen veri bitlerini alır ve bunları yerel ağın hedef cihazına veya rotasındaki bir sonraki ağa iletir. Bir yönlendirici ayrıca belirli verileri ve cihazları desteklemek, bir güvenlik duvarı çalıştırmak ve etkinlik kayıtlarını tutmak için ağı kontrol edebilir.

Ev ağ geçidine bağlı her makine ve aygıt, DHCP aracılığıyla bir IP adresi alır. Bir yönlendiricinin oluşturduğu ağ, sahip olduğu bağlantı noktası sayısıyla sınırlı olmasa da, ortalama bir konut yönlendiricisi, bilgisayarları ve diğer cihazları bağlamak için birkaç Ethernet bağlantısına sahiptir. Ağa doğrudan bağlanabilen ve tümü yönlendirici tarafından kontrol edilen cihazların sayısı, yönlendiriciye bir anahtar (veya birkaç anahtar) bağlanarak artırılabilir. Birçok konut modemi, kablosuz İnternet bağlantısı sağlayan (Wi-Fi) ağlar da oluşturur.

Bazı ISS tarafından sağlanan ev yönlendiricilerinin yerleşik bir modeme sahip olmasına rağmen, modemlerin ve yönlendiricilerin iki farklı amacı olduğunu anlamak çok önemlidir.

  • İnternet bağlantısı kurmak için modem, bilgisayar ağındaki veri bilgilerini telefon veya kablo hatları üzerinden iletilebilen bir koda dönüştürür. Sağlayıcı, bir bilgisayara bir IP adresi atar.
  • Bir yönlendirici, bağlı bir modem aracılığıyla, farklı cihazlar ve genel olarak İnternet arasındaki yerel alan ağındaki tüm veri iletimini kontrol eder.

Çekirdek Yönlendiriciler

En büyük, en güçlü yönlendiricilere çekirdek yönlendiriciler denir ve verileri küresel olarak ileterek İnternet'in omurgasını kontrol ederler. İnternet verilerini müşterileri ve diğer Sağlayıcılar arasında taşımak için ISP'lerin kendi ağları vardır. Yerel alan ağı (LAN) ve İnternet verileri, küçük ev ağ geçitleri tarafından koordine edilir. Veriler, İnternet üzerinden bir makineden diğerine giderken çok sayıda ağ üzerinden seyahat etmelidir.



İlginizi Çekebilir

Tristör Nedir?

DVD-RW Nedir?

3D Yazıcı (Printer) Nedir?

Dinamik Rasgele Erişim Belleği (DRAM) Nedir?

Güç Yönetim Birimi (PMU) Nedir?