Piksel Nedir?

Resim öğesinden (picture element) türetilen bir kelime olan piksel (pixel), bir bilgisayar ekranındaki veya bir bilgisayar görüntüsündeki programlanabilir rengin temel birimidir. Bu fiziksel bir birimden ziyade mantıksal bir birim olarak düşünülmelidir.

Pikseller, dijital ekrandaki en küçük birimdir. Bir cihazın ekranında milyonlarca piksele kadar bir görüntü veya video oluşur. Her piksel, farklı yoğunluklarda görüntülenen kırmızı, yeşil ve mavi (RGB - Red Green Blue) bir renk yayan bir alt piksel içerir. RGB renk bileşenleri, bir ekranda veya bilgisayar monitöründe görünen farklı renklerin gamını oluşturur.

  • Bir ekranın çözünürlüğünden bahsederken, 1920 x 1080 gibi sayılar piksel sayısını ifade eder.

Pikseller nasıl çalışır ve nasıl kullanılır?

Piksel sayısı, bir bilgisayar monitörünün veya TV ekranının çözünürlüğünü belirler ve genellikle piksel sayısı arttıkça görüntü daha net ve keskin olur. Piyasadaki en yeni 8K tam ultra yüksek tanımlı TV'lerin çözünürlüğü yaklaşık 33 milyon piksel veya 7680 x 4320'dir.

Piksel sayısı, yatay ve dikey piksel ölçümlerinin çarpılmasıyla hesaplanır. Örneğin, HD'de 1.920 yatay piksel ve 1.080 dikey piksel olmak üzere toplam 2.073.600 piksel bulunur. Normalde 1920 x 1080 veya sadece 1080p olarak gösterilir. p, aşamalı tarama anlamına gelir. Örneğin bir 4K video çözünürlüğü, tam yüksek tanımlıdan (HD) dört kat daha fazla piksele sahiptir ve 8K, 1080p'den 16 kat daha fazla piksele sahiptir.

Bir pikselin tanımladığı belirli renk bilgisi, renk spektrumunun üç bileşeninin, yani RGB'nin bir karışımıdır. Her ana renk bileşeni için bir bayt olmak üzere, bir pikselin rengini belirtmek için üç bayta kadar veri tahsis edilir. Gerçek bir renk veya 24 bit renk sistemi, üç baytın tümünü kullanır. Bununla birlikte, birçok renkli görüntüleme sistemi, ekranı 256 farklı renkle sınırlayan yalnızca bir bayt kullanır.

Bir bitmap, yatay eksen veya satır boyunca x koordinatı adı verilen her piksel için bir renk ve y koordinatı adı verilen dikey eksen boyunca her piksel için bir renk gösteren bir dosyadır. Örneğin bir GIF dosyası, diğer verilerle birlikte bir görüntünün bit eşlemini içerir.

Pikseller ayrıca ek bir panel tarafından arkadan veya ayrı ayrı aydınlatılır. Bir LCD TV ekranı, bir LED arka ışık kullanarak tüm pikselleri aydınlatır. Bir LCD ekranda görüntü çoğunlukla siyahsa, ancak yalnızca tek bir pikselin aydınlatılması gerekiyorsa, tüm arka panel yine de aydınlatılmalıdır. Bu, ekranda ışık sızıntısına neden olur. Bu, örneğin siyah arka plan üzerinde beyaz harflerin etrafında hafif bir parıltının olduğu bir filmin jeneriğinde daha belirgindir.

Buna karşılık OLED ekranlar, her bir piksel kendi kendini aydınlattığı için arka ışığa ihtiyaç duymaz. Bu, bir pikselin aydınlatılması gerektiğinde, çevredeki piksellere ışık sızmadığı anlamına gelir. Film jeneriği örneğinde bu, bir OLED ekranın her jeneriğin etrafında bir LCD ekranda olduğu gibi aynı ışık parlamasına sahip olmayacağı anlamına gelir. OLED'ler tipik olarak LCD ekranlardan daha iyi kontrasta, siyah seviyelerine ve görüş açılarına sahiptir, ancak aynı zamanda yanma sorunu da yaşarlar. OLED ekranlar ayrıca birçok modern akıllı telefonda bulunan bir özellik olan katlanabilir veya bükülebilir.



İlginizi Çekebilir

MBX Dosyası Nedir?

PUK Kodu Nedir?

SMART Teknolojisi Nedir?

Mikro Kanal Mimarisi (MCA) Nedir?

Kripto Para KYC Nedir?