Pasif Matris Nedir?

Pasif matris LCD teknolojisinde, ekranda bir resim göstermek için bir dizi dikey ve yatay çizgi kullanılır. Matristeki iki çizginin birleşimi her görüntüyü kontrol eder. Eşleşen hücrenin tonu ve parlaklığı, belirli bir bağlantı noktasındaki elektrik yükü değiştirilerek değiştirilebilir.

Makul ölçüde basit ve üretimi uygun fiyatlı olmasına rağmen, pasif matris ekranların bazı sınırlamaları vardır. Pasif matris ekranların tepki süresi, tek bir görüntüyü değiştirmek için iki çizginin (hem dikey hem de yatay) yükünün değiştirilmesi gerekliliği nedeniyle nispeten yavaştır. Bu, hızlı hareketin pasif matris ekranda bulanık veya bulanık görünebileceği anlamına gelir çünkü elektrik yükleri harekete ayak uyduramaz. İmleci ekranda hızlı bir şekilde hareket ettirmek, bazı pasif matris ekranlarda "gölgelenmeye" neden olabilir.

Çağdaş düz ekran ekranların çoğu aktif matris teknolojisini kullanır çünkü pasif matris monitörler hızlı hareketleri göstermekte zorlanırlar. Aktif matris ekranlarda, her piksel, kablo bağlantıları yerine ayrı bir kapasitans tarafından kontrol edilir. Sonuç olarak, hücreler parlaklıklarını ve ton durumlarını çok daha hızlı değiştirebilirler. Modern düz ekran TV'lerin ve bilgisayar monitörlerinin çoğu aktif matris ekranlara sahip olsa da, bazı küçük cihazlar, üretimleri daha az maliyetli oldukları için hala pasif matris ekranlar kullanıyor.



İlginizi Çekebilir

Trinitron Nedir?

Proof Of Concept (POC) Nedir?

SMTP Nedir?

FAT Nedir?

Mainframe Bilgisayar Nedir?