On Screen Display (OSD) Nedir?

Ekranların çoğu, görüntüyü değiştirebileceğiniz bir ekran arayüzüne sahiptir. Ekranınızın ön veya yan tarafındaki Menü simgesini seçerek OSD olarak bilinen bu menüyü açabilirsiniz. Genellikle menü simgesinin yanında bulunan Artı (+) ve Eksi (-) tuşları, OSD ekranda görüntülendikten sonra menüde gezinmek ve değişiklik yapmak için kullanılabilir.

Monitörlerin ekrandaki ekranları farklıdır, ancak çoğunluğu temel parlaklık ve kontrast ayarlarıyla birlikte gelir. Bazıları, belirli kırmızı, yeşil ve mavi (RGB) değerlerini ayarlamanıza izin veren daha gelişmiş renk ayarlarına sahiptir. Çoğu ekran, ekranın açısını ve konumunu biraz değiştirmek için kullanılabilen yön değişikliklerine de izin verir. Dahili hoparlörleri olan monitörlerde işitsel değişiklikler olması da mümkündür.

OSD'ler tipik olarak, LCD ve LED ekranlar dahil olmak üzere CRT ve düz ekran bilgisayarlarda bulunur. Düz ekran ekranların ekran konumları önceki CRT monitörlere göre daha sabit olsa da, genellikle daha az değişiklik seçeneğine sahiptirler. Ek olarak, daha yeni bazı ekranlar, kullanıcılara ekran görüntüsünün aksine bir program arayüzü aracılığıyla değişiklik yapma seçeneği sunar. Kullandığınız monitör türünden bağımsız olarak ekran seçeneklerini değiştirebilmeniz için OSD'ye aşina olmak iyi bir fikirdir.



İlginizi Çekebilir

Analogdan Dijitale Dönüştürücü (ADC) Nedir?

DisplayPort Nedir?

Mail Server Nedir?

Toslink Nedir?

DDR (Çift Veri Hızı) Nedir?