NAND Flash Nedir?

NAND veya NOT AND Flash Bellek, en yaygın bellek türüdür. SSD'ler, USB flash sürücüler ve SD kartlar dahil olmak üzere çeşitli depolama cihazlarında kullanılır. NAND belleği uçucu (non-volatile) değildir, yani güç kapatıldığında bile depolanan verileri tutabilme özelliğine sahiptir.

NAND, NOR flash'ta olduğu gibi veri baytlarının aksine blokları depolayan uçucu olmayan bir bellek cihazıdır. NOR flash'tan daha düşük maliyetli, dayanıklılık ve okuma/yazma performansına sahip olacak şekilde geliştirilmiştir. NAND flash, silikonun aynı fiziksel alanında daha fazla veri depoladığından, yonga yoğunlukları artar ve üretim maliyetleri azalır. Güç kesildiğinde içeriği kaybeden DRAM gibi geçici bellekten farklıdır. NAND flash'ın blok mimarisi, daha iyi performansı ve dayanıklılığı, büyük miktarda veriyi depolamayı ideal hale getirir.

Bu bellek türüne "NOT AND" denilmesinin sebebi, bir boolean (doğru-yanlış) operatörü ile mantıklandığı içindir. NAND operatörü, yalnızca iki girişinin her iki değeri de DOĞRU ise YANLIŞ bir değer üretir. Her iki giriş de YANLIŞ ise yalnızca bir DOĞRU değer üreten NOR operatörü ile karşılaştırılabilir.

NAND Flash Türleri

NAND Flash'ta depolanan veriler, her NAND hücresinde depolanan elektrik yükleriyle temsil edilir. Tek Seviyeli Hücre (SLC - Single Level Cell) ve Çok Seviyeli Hücre (Multi Level Cell) NAND arasındaki fark, her bir NAND hücresinin bir seferde kaç bit depolayabileceğidir.

SLC NAND, hücre başına yalnızca 1 bit veri depolar. 2-bit MLC NAND, hücre başına 2 bit veri depolar. 3-bit MLC NAND (TLC - Triple Level Cell), hücre başına 3 bit veri depolar. Dört Seviyeli Hücre (QLC - Quadruple Level Cell) ise hücre başına 4 bit veri depolar.

Hücre başına bit sayısı ne kadar azsa, kapasite o kadar küçük olur. Fakat veriler daha hızlı yazılır ve alınır. NAND yongası daha yüksek bir dayanıklılık düzeyine sahip olduğundan çok daha uzun süre dayanır.

Sonuç olarak, SLC en hızlı olanıdır ve en yüksek dayanıklılığa sahiptir, ancak daha düşük kapasitededir (tipik olarak 64 GB'a kadar). TLC ve QLC , düşük dayanıklıdır, ancak çok daha yüksek bir kapasiteye sahiptir.



İlginizi Çekebilir

Doğrudan Bağlı Depolama (DAS) Nedir?

Analogdan Dijitale Dönüştürücü (ADC) Nedir?

FPGA Nedir?

USB-C Nedir?

Dvorak Klavye Nedir?