LED Nedir?
LED, Light Emitting Diode (Işık Yayan Diyot) 'un kısaltmasıdır. Bu, aslında enerjiyi elektrikten görünür spektrumun ışığına dönüştüren küçük bir elektronik yarı iletken olduğu anlamına gelmektedir. Bir LED'deki renkler, güç verimliliği ve parlaklık LED'in içinde kullanılan kimyasal bileşik tarafından belirlenir.
Standart bir ampulün içinde küçük bir filaman vardır. Bu, yüksek elektrik kullanımının sebebidir ve zamanla bozulur. LED ışıklar bu filamana sahip değildir ve bu nedenle daha uzun ömürlüdür ve daha az elektrik tüketir.
LED teknolojisi çevrecidir. Daha az elektriğe ihtiyaç duyar, daha kaliteli, daha uzun ömürlü ve renklidir.
LED ışık aslında kimyasal bir süreçtir. Yarı iletken malzeme uyarılır ve hareket ederek ışık yayılmasına neden olur. Yarı iletkeni içerdiği için, LED ışığı da standart ampuller gibi ısınmaz. LED ışık durumunda, yarı iletken, elektrik iletme kabiliyetleri değişen malzemelerden yapılmıştır. Özel olarak tasarlanmış yarı iletken malzeme ile diyot arasındaki elektron etkileşimi hafif yan etkiye neden olur. Spesifik rengi üretmek için ek kimyasallar eklenir. LED ışık ayrıca, ışığı belirlenmiş bir yönde yoğunlaştırma özelliğine sahip plastik içerisine yerleştirilmiştir.
Standart ampullerde enerjinin çoğu, ışığın kendisini yaratma sürecine girer ve hissettiğimiz "ısı" boşa harcanan enerjidir. LED ışık bu enerjiyi boşa harcamaz.
Kısaca LED, daha az enerji kullanımı, daha iyi teknoloji, daha parlak renkler ve tonlar sağlamaktadır. Bununla birlikte teknoloji ilerledikçe, LED ışık günlük yaşamda daha önemli bir rol üstlenmektedir. Günümüzde birçok cihaz LED teknolojisi ile çalışmaktadır. Bunlara televizyonlar ve mobil cihazları örnek olarak gösterebiliriz..