LCD Nedir?

LCD 'nin açılımı, Liquid Crystal Display (Likit Kristal Ekran) 'dır. Monitörlerde, televizyonlarda, akıllı telefonlarda ve tabletlerde yaygın olarak kullanılan bir düz panel ekran teknolojisidir.

Tıpkı LED (Light-Emitting Diode - Işık yayan diyot) ve gaz plazma teknolojisi gibi, ekranların katot ışınlı tüp teknolojisinden çok daha ince olmasını sağlar. En büyük fark, LCD'nin LED'den daha az güç tüketmesidir. Çünkü ışığı yaymak yerine bloke etme prensibiyle çalışır.

LCD'deki arka ışık, ekranın arkasında eşit bir ışık kaynağı sağlar ve bu ışık polarize edilmiştir. Bu durum, ışığın yalnızca yarısının sıvı kristal katmana doğru parladığı anlamına gelir. Sıvı kristaller, bir kısım katı ve bunlara bir elektrik gerilimi uygulanarak bükülebilen sıvı maddeden oluşur. Kapatıldığında polarize ışığı engeller, ancak açık olduğunda kırmızı, yeşil ve mavi ışığı yansıtır.

Tüm LCD ekranlar, görüntüyü ekranda gösteren bir piksel matrisi içerir. İlk LCD'ler, sütunlarına ve satırlarına bir yük göndererek tek tek pikselleri kontrol eden pasif bir matris ekrana sahipken, yeni LCD'ler, film transistörleri içeren aktif matris teknolojisini kullanır. Bu transistörler, tek tek piksellerin yüklerini aktif olarak tutmasını sağlayan kapasitörler içerir.



İlginizi Çekebilir

İletim Sistemi Seviye 3 (T3) Nedir?

Kripto FIAT Para Nedir?

Martech Nedir?

İletim Sistemi Seviye 1 (T1) Nedir?

FLOPS Nedir?