İnce Film Transistör (TFT) Nedir?
TFT'ler, aktif matris LCD ekranlarda kullanılan belirli bir yarı iletken sınıfıdır. TFT LCD ekranlardaki her piksel, farklı bir yarı iletken tarafından kontrol edilir. Her pikseli çalıştıran elektrik akımının hızlı açılıp/kapanmasını sağlayarak reaksiyon süresini azaltır ve ekrandaki hareketlerin akıcılığını artırır. Bilgisayar monitörleri, TV'ler, cep telefonu ekranları ve diğer düz panel renkli ekranlar sıklıkla TFT LCD'lerden yapılır.
Üretim prosedürü, "İnce Film Transistör" teriminin kaynaklandığı yerdir. Pürüzsüz, iletken olmayan bir yüzey önce ince bir yarı iletken (amorf silikon gibi) ve yalıtkan bileşenler (cam gibi) ile kaplanır. Şeffaf cam yüzey ve bir dizi transistör, ekstra silikon kesilip atıldıktan sonra geriye kalan tek şeydir. Bu transistörlü ekranlar, bir sıvı kristal katman ile polarize bir aydınlatma arasına yerleştirilebilecek kadar dardır. Bu cihazlar, ışığı engellemek için sıvı kristalleri belirli bir şekilde düzenlemek için bir elektrik akımı kullanır. Bitmiş resim, ışık ekranın renk filtresi ve polarize ışık filtresi gibi ek düzeylerinden geçtikten sonra görüntülenir.
TFT Ekran Türleri
TFT LCD ekranların hepsi eşit yaratılmamıştır. TFT ekranlar, çeşitli teknikler kullanılarak üretilen ve değişen verimlilik seviyelerine sahip çeşitli tasarımlara sahiptir. TN ve IPS en yaygın iki türdür.
Twisted Nematic (TN) ekranlardaki sıvı kristaller, bir elektrik akımı verildiğinde kıvranır. Polarize ışık, kristallerin nasıl büküldüğüne bağlı olarak farklı miktarlarda seyahat edebilir. En hızlı reaksiyon hızları, üretimi en kolay olan TN ekranlar tarafından sağlanır. Bununla birlikte, bir açıdan bakıldığında, TN paneller tonları diğer panel türleri kadar kesin olarak göstermez.
Düzlem İçi Geçiş (IPS) ekranlarındaki sıvı kristaller dönmez; bunun yerine, ilk düzlem oryantasyonlarına hizalanmaya devam ederken yeniden konumlanırlar. Polarize ışık, yeniden ayarlanırken kristallerden farklı miktarlarda geçebilir. IPS ekranlarının yapımı TN panellerinden daha maliyetlidir, çalışmak için daha fazla enerji kullanır ve daha yavaş yanıt verir. Bir yükseklikte gözlemlendiklerinde bile, rengi yeniden üretmede daha hassastırlar.