HDMI Nedir?

"Yüksek Çözünürlüklü Multimedya Arayüzü", HDMI'nın açılımıdır. Ses ve video verilerini tek bir kablo üzerinden ileten bir dijital bağlantı, patent ve marka terimi olan HDMI ile bilinmektedir. 4K TV'ler, HDTV'ler, radyo hoparlörleri, DVD ve Blu-ray oynatıcılar, kablo kutuları ve oyun sistemleri gibi modern görsel-işitsel cihazlar bunu destekler.

Bir HDMI kablosu, ses ve video beslemelerini aynı anda taşırken diğer A/V arabirimleri, ses ve video verileri için ayrı kablolara ihtiyaç duyar. Bu kablo tıkanıklığını azaltır. Örneğin, bir analog komponent kablolu bağlantı, üçü televizyon ve ikisi ses için olmak üzere toplam beş kabloya ihtiyaç duyar. Tek bir HDMI bağlantısıyla aynı veriler dijital olarak aktarılabilir.

HDMI dijital bir bağlantı olduğundan, HDMI bağlantıları geleneksel kablolara göre karışma ve iletim gürültüsüne karşı daha az hassastır. Ek olarak HDMI, diğer bağlantıların gerektirdiği analogdan dijitale ve dijitalden analoğa çeviri ihtiyacını ortadan kaldırır çünkü Disk oynatıcılar ve dijital kablolu aygıtlar dahil olmak üzere bileşenlerin çoğu bilgileri dijital olarak işler. Bu nedenle, diğer arabirim türleri ile karşılaştırıldığında, HDMI genellikle en iyi görüntü ve müzik netliğini sağlar.

Daha yüksek üretim maliyetleri nedeniyle, HDMI bağlantıları genellikle geleneksel hatlardan daha maliyetlidir. Ancak, tek bir HDMI bağlantısının çok sayıda geleneksel kablonun yerini alabileceğini akılda tutmak çok önemlidir. Öğelerin kurulması ve bağlanması/bağlantısının kesilmesi, tekil çok amaçlı bağlantıyla basitleştirilmiştir. Ek olarak, cihaz iletişimini sağlayan dijital talimatlara izin verir.

Örneğin, TV'niz bir alıcıya HDMI yoluyla bağlıysa, TV alıcıyı hemen açıp kapatabilir. Ayrıca TV ve alıcının ses seviyelerini koordine edebilir. Günümüzün HDMI alıcılarında, alıcı ayarlarını görünür şekilde ayarlamak için Ekranınızı giriş olarak kullanabilirsiniz.



İlginizi Çekebilir

OEM Nedir?

Overclocking Nedir?

Aşırı Gerilim Koruyucu (Surge Protector) Nedir?

Chipset Nedir?

Router (Yönlendirici) Nedir?