Fidye Yazılımı (Ransomware) Nedir?

Fidye yazılımı olarak bilinen kötü amaçlı yazılımlar, belirli verilere erişiminizi kısıtlar ve ücret ödemediğiniz sürece bilgisayarınızı kullanmanıza engel olur. Verileriniz sıklıkla şifrelenir, böylece görüntülenemezler. Fidye yazılımı türleri arasında CryptoLocker, Locky, Reveton ve CryptoWall bulunur.

Virüs gibi yasal bir program gibi görünen kötü amaçlı yazılımlar, fidye yazılımlarını yaymak için sıklıkla kullanılır. Bir kez başlatıldığında, bilgisayarınızın güvenliğini sağlayabilir ve kilidini açmak için para talep eden bir açıklama içeren bir "kilit ekranı" gösterebilir. Büro veya Savunma Bakanlığı gibi bir federal kurumdan geldiği iddia edilen bu sahte iletişime göre ücret ödemeniz gerekebilir. Ayrıca, verilerinize erişimin rehin tutulduğunu ve verileri geri almak için ödeme yapmanız gerektiğini bildiren bariz bir gasp notu da olabilir. Sıklıkla bir kredi kartı veya Bitcoin kullanılarak cezanın nasıl ödeneceğine ilişkin talimatlar genellikle haraç iletişimine dahil edilir. Fidye olarak 100 dolardan birkaç bin dolara kadar talep ediliyor.

Bilgisayarınızı bazı kötü amaçlı yazılımlarla kullanabilirsiniz, ancak belirli verilere erişemezsiniz. Kötü amaçlı yazılım tarafından korunan bir dosyayı veya konumu görüntülemeye çalıştığınızda, dosyalarınızın fidye için tutulduğunu ve bunlara erişimi geri kazanmak için bir ücret ödemeniz gerektiğini söyleyen bir bildirim veya uyarı penceresi görünebilir.

Fidye Yazılımına Karşı Yapılması Gerekenler

Kötü amaçlı yazılımları önlemek, onunla başa çıkmanın en iyi yöntemidir. Güvenmediğiniz web sitelerinden bilmediğiniz dosyaları indirmekten veya açmaktan kaçının. Kötü amaçlı yazılım tehlikelerini bilgisayarınızı ele geçirmeden önce tespit edip bunlardan kurtulabilen antivirüs veya internet güvenlik yazılımı yüklemek de iyi bir fikir olabilir. Kötü amaçlı yazılım sıklıkla bu işletim sistemini hedef aldığından, bu özellikle Windows kullanıyorsanız doğrudur.

Kötü amaçlı yazılım cihazınıza sızdıysa, birkaç seçeneğiniz vardır.

  • Yakın zamanda bir sistem yedeğiniz varsa, kötü amaçlı yazılım makinenize saldırmadan önceki depolanmış duruma geri dönebilirsiniz.
  • Haraç ücretini ödeyin ve işlemin bloke edilmesi veya geri ödenmesi için bankanız veya kredi kartı sağlayıcınızla iletişime geçin.(Önerilmez)
  • Bilgisayarınıza yerleştirilen belirli kötü amaçlı yazılımları silebilecek ve hatta verilerinizin kilidini açabilecek bir İnternet güvenlik aracı arayın.


İlginizi Çekebilir

Ping Of Death (PoD) Nedir?

Spam Nedir?

3D Secure Nedir?

SHA-256 Nedir?

Aktarım Katmanı Güvenliği (TLS) Nedir?