Favicon Nedir?

Favicon, bir web tarayıcısının belirli bir web sitesini tanımasına yardımcı olan küçük bir semboldür. Çoğu bilgisayar, adres alanının sol tarafındaki Adın yanına bir web sitesinin logosunu yerleştirir. Logo, bazı tarayıcıların web sitesi başlığının yanındaki sekmelerinde de görünebilir. Favicon'lar ve notlar veya "favoriler" hemen saklanır.

2000'lerin başından bu yana, site simgeleri var olmuştur ve tüm ana çevrimiçi platformlar tarafından tanınmaktadır. Ancak, sembol çeşitli bilgisayarlar tarafından farklı şekilde uygulanmaktadır. Örneğin, site simgeleri Firefox, Internet Explorer ve Safari'nin tarayıcı çubuğunda görüntülenir, ancak yalnızca Google Chrome'un sayfa pencerelerinde görüntülenir. Internet Explorer yalnızca.ICO biçiminde depolanan site simgelerini gösterirken, bilgisayarların çoğu site simgelerini.GIF,.PNG veya.JPG görüntüleri olarak kaydetmeye izin verir.

Bir web sitesine logo eklemenin tipik prosedürü, web sitesinin temel konumuna favicon.ico dosya adıyla küçük bir 16x16 piksel resim göndermektir. Bir kullanıcı bir web tarayıcısında bir web sitesinden bir sayfa açtığında favicon.ico dosyası aranır ve bir dosya bulunup uyumlu bir biçimde saklanırsa, resim hemen Adres veya sayfa başlığının yanında görüntülenir. Ek olarak, logo bir web sayfasının HTML'sinde aşağıdaki gibi tanımlanabilir:

  • <link rel="kısayol simgesi" href="http://www.xxxx.com/myicon.ico">

Bir web sitesindeki belirli siteler için benzersiz bir sembol göstermek istiyorsanız, genellikle ana konumda depolanan logonun yerini aldığı için HTML tekniği yardımcı olabilir.

Çoğu bilgisayar 32x32, 48x48 ve 64x64 piksel resimler olarak saklanan site simgelerini de kabul etse de, site simgesi için normal yükseklik 16x16 pikseldir. 16x16 pikselden büyük olan faviconların tarayıcılarda düzgün görünmesi için genellikle 16x16 piksele küçültülürler. Retina ekranları etkinleştiren tarayıcılar ise 32x32 piksel görüntüleri orijinal boyutlarında gösterecektir.



İlginizi Çekebilir

TCP Nedir?

Web Scraping Nedir?

Usenet Nedir?

VDSL Nedir?

İnternette Sahtekarlık (Spoofing) Nedir?