eSATA Nedir?

Harici depolama aygıtlarını etkinleştiren bir SATA arabirim varyantına eSATA (Harici Seri Gelişmiş Teknoloji Eklentisi) adı verilir. Dahili SATA ile aynı bağlantı noktalarını ve protokolleri kullanır ve 2004 yılında standardize edilmiştir. Bununla birlikte, biraz farklı, daha sağlam bir bağlantı sağlar. SATA tarafından sağlanan bir metre kablo uzunluğunun aksine, eSATA standardı ayrıca iki metre uzunluğunda kablolara izin verir.

Bir eSATA sürücüsü, SATA ile aynı protokolleri kullandığı için dahili bir SATA sürücüsüyle aynı yüksek veri aktarım hızlarını sunar. Örneğin, bir eSATA 3.0 sürücüsü, veri kodlama prosedürü dikkate alındığında 6 Gbps veya 4,8 Gbps hızında veri aktarabilir. Bu, USB 3.0 ile karşılaştırılabilir ve Firewire 800 (800 Mbps) ve USB 2.0 (480 Mbps) (5 Gbps)'den çok daha hızlıdır.

Video editörleri, ses yapımcıları ve diğer medya çalışanları, çok yüksek aktarım hızları sağladığı için genellikle harici sabit disk arabirimi eSATA'yı kullanır. eSATA'nın alternatifleri olan Thunderbolt (10 Gbps) ve Thunderbolt 2.0 (20 Gbps) şu anda mevcut olan en hızlı arabirimlerden biri olmasına rağmen eSATA'dan daha hızlıdır.

eSATAp

eSATA arayüzü, Firewire, USB ve Thunderbolt'un aksine bağlı cihazlara güç sağlamaz. Bu nedenle eSATA bağlantısıyla kullanılan her sürücünün kendi güç konektörü olması gerekir. eSATAp veya eSATA USB Hibrit Bağlantı Noktası (EUHP), iki adet 12 voltluk güç pimi ve dört USB pimi içeren eSATA bağlantısının bir uyarlamasıdır. Hem eSATA hem de USB bağlantıları bir eSATAp bağlantı noktası aracılığıyla desteklenir. Bağlı aygıtların doğrudan bilgisayarın güç kaynağından güç çekmesini sağlayarak ek bir güç bağlantısı ihtiyacını ortadan kaldırır.



İlginizi Çekebilir

Doğrudan Bellek Erişimi (DMA) Nedir?

APU İşlemci Nedir?

Çip Üzerinde Sistem (SoC) Nedir?

NVMe Nedir?

Geçici Olmayan Rastgele Erişim Belleği (NVRAM) Nedir?