Donanımda Geçici Bellek Nedir?

Verileri tutmak için elektrik yüküne ihtiyaç duyan belleğe geçici bellek denir. Elektrik kesildiğinde her bilgi parçası kaybolur. Veri depolama durumunu sürdürmek için elektriğe ihtiyaç duymayan geçici olmayan bellek, sıklıkla geçici bellekle karşılaştırılır.

Rastgele erişim belleği olarak da bilinen RAM, en popüler dinamik bellek türüdür. RAM, bilgileri hızlı bir şekilde almak için bilgisayarlar ve diğer elektrikli cihazlar tarafından kullanılır. RAM, genellikle sabit sürücüler ve SSD'ler gibi toplu depolama aygıtlarından birkaç kat daha yüksek okuma/yazma hızlarına sahiptir. Bir bilgisayar başlatıldığında işletim sistemi Belleğe yüklenir. Buna benzer olarak, bilgisayarınızda veya mobil cihazınızda bir program başlattığınızda Bellek yüklenir. İşletim sistemi ve açık uygulamalar, Belleğe yüklenirlerse çok daha hızlı çalışabilirler.

RAM geçici bellek olduğundan, ana cihaz kapatıldığında veya yeniden başlatıldığında RAM'de tutulan tüm bilgiler yok edilir. Bir cihaz açıldığında, işletim sisteminin bir kez daha Belleğe alınması gerekir. Başlatma sırasında bunun işlenmesi daha fazla zaman alsa da, geçici olmayan belleğin sunduğu "yenileme", bilgisayar kullanımdayken ortaya çıkabilecek kalıcı sorunları çözmek için etkili bir yöntemdir. Bu nedenle, bir bilgisayarı veya başka bir teknolojik cihazı yeniden başlatmak genellikle temel sorunları çözer.

Geçici belleğin en tipik biçimi sistem RAM'idir, ancak birkaç tane daha vardır. Geçici bellek örnekleri aşağıda verilmiştir:

  • Sistem RAM'i (DRAM)
  • İşlemci L1 ve L2 önbelleği
  • HDD ve SSD disk önbelleği
  • Video RAM'i (VRAM)


İlginizi Çekebilir

APU İşlemci Nedir?

Cat 6 Nedir?

Molex Bağlayıcı (Connector) Nedir?

DDR3 (Çift Veri Hızı Tip 3) Nedir?

Harddisk RPM Nedir?