Docking Station (Yerleştirme İstasyonu) Nedir?

Bağlantı istasyonu olarak da bilinen bağlantı istasyonu, bir dizüstü bilgisayarı çok sayıda cihaza bağlayan bir aparattır. Bir dizüstü bilgisayarın bağlı bir ekranı, yazıcıyı, tuş takımını ve fareyi kullanmasını sağlayan tek bir bağlantı noktası sunar. Bu, bir dizüstü bilgisayarın bir masaüstü bilgisayar gibi çalışmasını mümkün kılar.

Özel yerleştirme sistemleri, dizüstü bilgisayar üreticileri tarafından sıklıkla ürünleri için oluşturulur. Tipik olarak, bu bağlantı noktaları, belirli bir dizüstü bilgisayar modelinde karşılık gelen bağlantı noktasıyla eşleşen benzersiz bir giriş bağlantısına sahiptir. 1990'larda yaratılanlar gibi ilk yuvalarda, giriş aygıtlarını bağlamak için seri bağlantı noktaları, yazıcılar ve tarayıcılar için paralel bağlantı noktaları ve ekran bağlantıları için VGA bağlantı noktaları vardı. Cihazların çoğu artık çoğu dizüstü bilgisayar yerleştirme istasyonuna USB bağlantıları aracılığıyla bağlanabilir ve ekranlar DVI arayüzleri aracılığıyla bağlanabilir.

Çağdaş bağlantı istasyonları ortak G/Ç arabirimleri sunsa da, birçok bağlantı istasyonu benzersiz bir bağlantı istasyonu adaptörü kullanmaya devam eder, bu nedenle yeni bir dizüstü bilgisayar satın alırsanız yeni bir bağlantı istasyonu satın almanız gerekebilir. Neyse ki ilk olarak Apple'ın MacBook bilgisayarlarında kullanıma sunulan Thunderbolt bağlantı noktası sayesinde artık bir bağlantı istasyonuna ihtiyaç kalmıyor. USB, FireWire, Ethernet ve HDMI arabirimlerinin tümü tek bir Thunderbolt bağlantısıyla desteklenebilir. Bu nedenle bir Thunderbolt merkezi, normal bir Thunderbolt bağlantısına sahip olan ve bir dizüstü bilgisayar bağlantı noktasıyla aynı işlevi yerine getiren herhangi bir bilgisayarla kullanılabilir.

iPad'leri, cep telefonlarını ve diğer taşınabilir aygıtları bir veya daha fazla araca bağlamak için kullanılan donanıma yerleştirme istasyonu da denir. Daha yaygın olarak "dock" olarak adlandırılan bu gadget'lar, bir dizüstü bilgisayar dock'undan daha az Giriş/Çıkış bağlantı noktasına sahiptir.



İlginizi Çekebilir

DDR2 Nedir?

Dört Çekirdek (Quad-Core) Nedir?

Genişletilmiş Gelişmiş Teknoloji (ATX) Nedir?

SDRAM Nedir?

USB-C Nedir?