DIMMs Nedir?
Genellikle DIMM olarak bilinen Çift Sıralı Bellek Modülleri (Dual In-line Memory Modules), bilgisayarlarda bulunabilen ve verileri geçici olarak depolamak için kullanılan özel bir tür bellek modülüdür. Bu modüller, bilgisayarın merkezi işlem birimi (CPU) ile birlikte, sık erişilen verilere hızlı erişim sağlamaktan sorumludur.
Hepsini diğerlerinden ayıran kendine özgü nitelikleri olan çok çeşitli DIMM'ler vardır. Eşzamanlı Dinamik Rastgele Erişim Belleği olarak da bilinen SDRAM, bazen Çift Veri Hızı olarak bilinen DDR, DDR2, DDR3, DDR4 ve DDR5 en yaygın DIMM çeşitlerinden bazılarıdır.
SDRAM DIMM'ler Eşzamanlı Dinamik Rastgele Erişimli Bellek (Synchronous Dynamic Random Access Memory )DIMM olarak da bilinen SDRAM DIMM, kişisel bilgisayarlarda yaygın olarak kullanılan ilk DIMM türüdür. Bu modüller, bilgisayarın saat sinyali ile senkronize olduklarını gösteren senkronize bir arayüz kullanır. SDRAM DIMM'leri için en popüler hızlar 66 MHz ve 100 MHz'dir; ancak, mevcut olanlar yalnızca bunlar değildir. SDRAM DIMM'leri normalde 64 bit genişliğindedir ve modül başına 512 megabayta kadar bellek kapasitesine sahiptir.
DDR DIMM'ler Çift Veri Hızlı (Double Data Rate) DIMM'ler olarak da bilinen DDR DIMM'ler, SDRAM DIMM'lere kıyasla benzersiz bir arabirim kullanan daha yeni bir tür bellek modülüdür. Çifte Veri Hızı terimi, bu modüllerin kendilerini yalnızca bilgisayarın saat sinyaliyle senkronize etmelerine değil, aynı zamanda saatin her döngüsünde verileri iki kez taşımalarına atıfta bulunur. Bu, SDRAM DIMM'ler tarafından sağlananlardan daha hızlı veri aktarım hızları sağlar. DDR DIMM'ler genellikle 64 bitlik genişliklerde bulunur ve 400 MHz'e kadar hızlara ulaşabilir. Birim başına 2 gigabayta kadar bellek kapasitesine sahiptirler.
DDR2, DDR3, DDR4 ve DDR5 DDR belleğinin en yeni yinelemeleri, DDR2, DDR3, DDR4 ve DDR5 sayılarıyla etiketlenmiştir. Seleflerinden daha güçlüdürler, ancak artan hızları ve verimlilikleri nedeniyle daha az güç kullanırlar. DDR2 bellek, 800 megahertz'e kadar hızlarda çalışabilir; DDR3 bellek, 1600 megahertz'e kadar hızlarda çalışabilir; DDR4 bellek, 2133 megahertz'e varan hızlarda çalışabilir; ve DDR5 bellek 6400 megahertz'e kadar hızlarda çalışabilir. Ayrıca, genellikle 64 bit genişliğe sahiptirler ve tek bir DIMM'de 16 gigabayta kadar bellek depolayabilirler.
Özetle, dinamik rasgele erişimli bellekler veya DIMM'ler, bilgisayarlarda verileri geçici olarak depolamak için kullanılan bir tür bilgisayar bellek modülüdür. DIMM'ler, SDRAM, DDR, DDR2, DDR3, DDR4 ve DDR5 dahil olmak üzere çok çeşitli çeşitlerde mevcuttur ve bunların her biri depolayabileceği bellek miktarı ve maksimum hızı gibi kendine özgü ayırt edici niteliklere sahiptir. Bilgisayarınızın sisteminin kesin gereksinimleri ve üzerinde çalıştırmak istediğiniz program türleri, takılacak DIMM bellek modülünün türünü seçerken göz önünde bulundurulması gereken en önemli faktörlerden ikisidir.