DDR4 (Çift Veri Hızı 4) Nedir?

Masaüstü ve mobil bilgisayarlarda sıklıkla kullanılan DDR RAM'in dördüncü versiyonu DDR4 olarak biliniyor. İlk olarak 2014 yılında piyasaya sürülmesine rağmen yaygınlaşması 2016 yılına kadar sürmüştür.

Önceki DDR standardı olan DDR3, DDR4 ile değiştirilecektir. Daha büyük boyutlar ve daha hızlı veri iletim hızları, artan bellek yoğunluğu ve daha fazla bellek bankasının varlığı (8 yerine 16) nedeniyle fayda sağlar. DDR4, azaltılmış bir seviyede çalıştığı için daha az enerji kullanır (1,5V yerine 1,2V).

Dikkate değer bazı DDR4 özellikleri aşağıda listelenmiştir:

  • Bellek modülü başına 64 GB maksimum kapasite (ortak kapasiteler 16 GB ve 32 GB'dir)
  • 1600 - 4400 MHz saat hızı
  • 17 ila 35,2 GB/s veri aktarım hızı
  • 16 dahili hafıza bankası
  • Normal DIMM'de 288 pin, SO-DIMM'de 260 pin
  • 1,2 volt elektrik gücü

DIMM'ler ve SO-DIMM'ler, DDR4 bellek birimleri için iki ana form faktörüdür. Akıllı telefonlar ve hepsi bir arada masaüstü bilgisayarlar tipik olarak SO-DIMM kullanırken, masaüstü iş istasyonları sıklıkla DIMM kullanır. DDR4 DIMM'lerin alt kenarı ilk kez inceltildi, bu da bunların bir bilgisayardaki Bellek bağlantı noktalarına girip çıkarılmasını kolaylaştırıyor. Bu, kablolar arasındaki boşluğun belirli konumuyla birlikte bir DDR4 yongasını uygun olmayan bir sokete yerleştirmeyi imkansız hale getirir.

Çok çekirdekli CPU'lar da dahil olmak üzere modern bilgisayarlar, daha yüksek hızları ve daha yüksek bellek kapasitesi sayesinde DDR4 SDRAM'e ayak uydurabilir. Bunu yaparak, taşıma ve işlemci hızları arttıkça belleğin bir engel haline gelmesi engellenir.

DDR'nin bir bilgisayarın benzersiz özelliklerine göre eşleştirilmesi gerekir. Belleğinizi yükseltirken bilgisayarınızın modeline (DDR2, DDR3, DDR4 vb.) ve hızına (1600, 2400, 3200 vb.) uygun bellek seçmeye özen gösterin.



İlginizi Çekebilir

N-Key Rollover (NKRO) Nedir?

Açılışta Kendi Kendine Test (POST) Nedir?

Router (Yönlendirici) Nedir?

Isı Emici Ve Fan (HSF) Nedir?

Flatbed Nedir?