DDR (Çift Veri Hızı) Nedir?

SDRAM adı verilen bir bilgisayar belleği biçiminin DDR adı verilen bir çeşidi vardır. DDR, saat döngüsü başına yalnızca bir işlem gerçekleştirebilen SDR (tek veri hızı) SDRAM'in aksine, biri elektrik sinyalinin yükselen kenarında ve ikincisi alçalan kenarda olmak üzere saat döngüsü başına iki okuma/yazma işlemi gerçekleştirebilir. DDR ayrıca SDR'den daha fazla güç tasarrufu sağlar çünkü daha düşük bir seviyede çalışır (3,3 v yerine 2,6 v).

DDR RAM, dizüstü bilgisayarlar ve masaüstü bilgisayarlar için sırasıyla SO-DIMM ve DIMM birimlerinde sunulur. Bir DDR DIMM, bir SDR DIMM alanına veya tersi konulamaz çünkü bir SDR DIMM modülünden daha fazla kabloya ve farklı bir çentik konumuna sahiptir.

DDR RAM birimleri, işlem hızlarına göre belirlenen saniyede ne kadar veri taşıyabileceklerine göre sıralanır. Örneğin bir PC-1600 işlemcisi 100 MHz frekans hızında çalışır. Toplam iletim hızı 1.600 MB/sn'dir ve verileri 64 bit veya 8 bayt hızında, her saat döngüsünde iki kez iletir (döngü başına 100 MHz x 2 aktarım x 8 bayt). Bunun yerine, daha hızlı bir PC-3200 işlemcisi 200 MHz frekans hızında çalışarak toplam 3.200 MB/sn (200 MHz x 2 aktarım/döngü x 8 bayt) aktarım hızı sağlar.



İlginizi Çekebilir

Statik Rastgele Erişim Belleği (SRAM) Nedir?

Optik Sürücü Nedir?

Adaptör Nedir?

İnce Film Transistör (TFT) Nedir?

Donanımda Northbridge Nedir?