CISC Nedir?
CISC'nin açılımı "Karmaşık Komut Kümesi Hesaplaması"dır. CISC işlemcilerinin yerleşik talimat seti, oldukça fazla sayıda bilgisayar komutu içerir. Basit işler ve çok adımlı prosedürlerin her ikisi de uzun CISC komutları olabilir ve ikincisi birden fazla saat döngüsü gerektirir. Azaltılmış Komut Seti Hesaplama ile birlikte CISC, komut seti mimarisinde (RISC - Reduced Instruction Set Computing) kullanılan iki ana tasarım teorisinden biridir. En yaygın CISC CPU türü, hem Intel hem de AMD işlemcilerde kullanılan x86 işleme tasarımına sahip olanıdır.
Bir CISC komut setinde, tek bir komut birkaç farklı görevi gerçekleştirebilir. Örneğin, CPU'ya iki bellek bölgesinden sayıları almasını, bunları çarpmasını ve ardından çıktıyı saklamasını emredebilir. Karmaşık talimatlar doğrudan işlemcinin talimat setine entegre edildiğinde, bir yazılım derleyicisi tarafından, talimatları tutmak için daha az RAM gerektiren daha az montaj kodu satırı üretilir.
CISC ve RISC
Komut seti tasarımına yönelik iki farklı yaklaşım vardır: CISC ve RISC. Birbiriyle karşılaştırıldığında, her birinin kendine göre avantajları ve dezavantajları vardır.
Her biri bir saat döngüsü gerektiren daha az komut içeren RISC komut setlerinin aksine, CISC komut setleri, birkaç saat döngüsü boyunca daha karmaşık işleri gerçekleştirebilen daha fazla komut içerir. Bir RISC komutları dizisi tek bir CISC komutuyla aynı işi yaptığında, ihtiyaç duyulan saat döngülerinin miktarı sıklıkla aynıdır.
Ek olarak, CISC bilgisayarları, daha büyük komut setlerini tutmak için RISC işlemcilerinden daha fazla transistör gerektirir. Veri işlemek için bu transistörleri kullanmak yerine, RISC bilgisayarları bunları bellek depolaması için kullanabilir. Ayrıca daha küçük olabilen, daha az enerji kullanan ve daha az ısı üreten daha az karmaşık çipler oluşturmak için daha az transistör kullanabilirler.