Çevre Birimi Bileşen Bağlantısı (PCI) Nedir?

Bir masaüstü bilgisayarın dahili bileşenleri, PCI donanım arabirimi kullanılarak eklenebilir. Örneğin, bir bilgisayarın arkasına daha fazla G/Ç bağlantısı eklemek için bir PCI kartı işlemcideki bir PCI alanına yerleştirilebilir.

Intel, "standart PCI" olarak da anılan ve 1992'de piyasaya sürülen PCI mimarisini yarattı. 1990'ların başından 2000'lerin ortalarına kadar birçok masaüstü Bilgisayarda iki ila beş PCI aygıtı için yuva vardı. Her kart, işlemci üzerinde boş bir alana ve ayrıca sistem biriminin arkasında çıkarılabilir bir panele ihtiyaç duyuyordu. PCI aygıtlarına daha hızlı bir kablo veya kablosuz ağ, daha iyi bir video kartı veya USB 2.0 gibi yeni arabirimler ekleyebileceğiniz için, bir bilgisayarı yükseltmek basitti.

Saniyede 133 gigabaytlık veri iletim hızları, başlangıçtaki 32 bit, 33 MHz PCI belirtimi ile sağlandı. Birkaç yıl sonra, geliştirilmiş bir 64-bit, 66 MHz standardı geliştirildi ve 533 MHz'e kadar çok daha yüksek veri iletim hızlarına olanak sağladı. Geriye dönük uyumlu PCI-X ("PCI eXtended" olarak da bilinir), IBM, HP ve Compaq tarafından 1998'de piyasaya sürüldü. 133 MHz PCI-X bağlantısıyla 1064 MHz'e kadar veri aktarım hızları etkinleştirildi.

  • PCI Express 2004 yılında piyasaya sürüldüğünde, hem PCI hem de PCI-X'in yerini aldı.


İlginizi Çekebilir

Dongle Nedir?

Hızlandırılmış Grafik Bağlantı Noktası (AGP) Nedir?

Video Grafik Dizisi (VGA) Nedir?

Chipset Nedir?

Tape Drive Nedir?