CD-RW Nedir?

Yeniden yazılabilir kompakt disk formatına CD-RW (Compact Disc Re-Writable) adı verilir. Yeniden yazılabilir bir Diske yazılabilir, silinebilir ve ardından tekrar tekrar yazılabilir. Tek bir CD'de 80 dakikaya kadar dijital müzik veya 700 Megabayt veri saklanabilir. Diskin altındaki yeniden yazılabilir katman, CD-ROM'daki sıkıştırılmış katmandan daha az parlak olduğundan, yeniden yazılabilir diskler tüm CD çalarlarda düzgün çalışmayabilir. Bir CD-RW diskine yazmak için güncellenen optik ortam özelliğine sahip uygun bir disk okuyucu gereklidir.

Bir CD-RW diskine kaydedilmiş verileri değiştirmek mümkün değildir; bunun yerine, herhangi bir ayarlama yapmak için diskin silinmesi ve yeniden yazılması gerekir. Prosedür, formatı, düzenli olarak değiştirilmesi gereken verileri saklamak için kötü bir seçenek haline getirir. Öte yandan, yeniden yazılabilir diskler, rutin veri yedeklemeleri için daha uygundur, ancak bu uygulama, DVD±RW disklerine kıyasla biçimin sınırlı boyutuyla da kısıtlanır.

Bir optik disk okuyucuda disk yazabilen üç lazer vardır: veri okumak için düşük güçlü bir lazer, yeniden yazılabilir diskleri silmek için orta güçlü bir lazer ve bir diske veri yazmak için yüksek güçlü bir lazer. Diskin altındaki faz değişimli metal alaşım aynalı kaplama, bir CD-RW sürücüsü tarafından bir dizi noktayla yakılır. Bu metal kombinasyonu başlangıçta şeffaf bir kristal yapı olarak görünür. Metal, eriyene kadar güçlü bir yanan lazerle ısıtılır, bu noktada opak hale gelir ve soğur. Sürücüdeki tarama lazeri, bu karanlık alanlarda kodlanmış dijital verileri tarar ve kodunu çözer. Orta güçlü silme lazeri, bir diski silme zamanı geldiğinde metal katmanı yoğunlaşma noktasına kadar ısıtmak için sürücü tarafından kullanılır.



İlginizi Çekebilir

DIMMs Nedir?

DDR3 (Çift Veri Hızı Tip 3) Nedir?

Ultra Doğrudan Bellek Erişimi (Ultra DMA) Nedir?

Sıfır Yerleştirme Kuvveti (ZIF) Nedir?

RDRAM Nedir?