Bilgisayarın Ses Kartı Nedir?
Bilgisayarın ses kartı, işitsel giriş ve çıkış özellikleri sunan bir parçadır. Çoğu ses aygıtında en az bir ses hattı çıkış bağlantı noktası ve bir analog hat girişi bulunur. Çoğu kulaklık, soketler için standart ölçü olan 3,5 mm mini jak bağlantıları kullanır. Bazı ses cihazları, Toslink adaptörü gibi bir optik ses arabirimi veya normal bir TRS (uç-halka-kovan) bağlantısı aracılığıyla dijital ses girişine ve çıkışına da izin verir.
Pek çok farklı türde ses cihazı olmasına rağmen, analog çıkış oluşturan her türde bir dijitalden analoğa adaptör (DAC) olması gerekir. Bunu yaparak, dijital çıkış akışı, çoğu ses sistemi aracılığıyla yayınlanabilen bir analog akışa değiştirilir. Analog girişe sahip müzik cihazlarının da bir analogdan dijitale çeviriciye (ADC) ihtiyacı vardır. Bilgisayarın gelen analog verileri işlemesi için bu, onu sayısallaştırır.
Bazı bilgisayarların ses kartları işlemciye yerleşiktir, ancak diğer bilgisayarlar bir PCI bağlantı noktasına yuvalanan ayrı bir kart kullanabilir. Bilgisayarınıza ekstra giriş veya çıkış kanalları gibi daha fazla ses özelliği vermek istiyorsanız, yeni bir ses aygıtı kurabilirsiniz. Profesyonel ses aygıtları genellikle daha fazla giriş ve çıkışa sahiptir ve daha yüksek kayıt hızlarını (44,1 kHz yerine 192 kHz gibi) işleyebilir. Ek olarak, bazı cihazlar 3,5 mm yerine 1/4 inç bağlantılar kullanabilir ve bu, cihaz çıkışlarının çoğunu işleyebilir.
Uzman ses aygıtları bilgisayarınızın ses güçlerini artırabilirken, genişletme kutuları çok kanallı kayıt için yaygın bir alternatiftir. Bu, genellikle çok sayıda ses bağlantı noktasına ve entegre bir ses aygıtına sahip bir dış birimdir. Örneğin, bir genişletme birimi, tek bir kartta çalışmayan 16 ses kanalını barındırabilir. Bazı ara kutuları, kutuyla etkileşim için özel olarak yapılmış bir ses cihazına bağlansa da, çoğu ara kutusu bir Firewire veya USB arayüzüne bağlanır.