APU İşlemci Nedir?

APU olarak bilinen bir cihaz, aynı çip üzerinde hem CPU'ya hem de Grafiklere sahiptir. AMD, "APU" terimini ve ilk APU'yu Ocak 2011'de tanıttı.

Uzun yıllar boyunca, GPU'lar yalnızca grafik görevleri için kullanılırken, İşlemciler tüm grafik dışı hesaplamaları gerçekleştirdi. Donanım tasarımcıları ve yazılım geliştiriciler, GPU hızı arttıkça grafiklerin kullanılmayan pek çok vaadi olduğunu keşfettiler. Böylece bazı sistem hesaplamalarını GPU'ya aktarmak için yöntemler aramaya başladılar. "Paralel işleme" olarak bilinen bir prosedür aracılığıyla GPU ve İşlemci, hesaplamaları aynı anda yürütmek için birlikte çalışarak verimliliği artırabilir.

APU, İşlemci ile GPU arasındaki bağlantıyı ortadan kaldırarak ve her iki bileşeni aynı cihazda birleştirerek eş zamanlı işlemeyi ilerletir. Bir APU, ayrı bir İşlemci ve Grafikten daha etkilidir çünkü ardışık düzen, eş zamanlı bilgi işlemde birincil engeldir. Özel video kartlarına sahip masaüstü bilgisayarlar için bu yaklaşım mantıklı olmayabilir, ancak dizüstü bilgisayarlar ve yerleşik grafik işlemcilere sahip diğer mobil aygıtlar için gözle görülür hız iyileştirmeleri sağlayabilir.

Sandy Bridge ve Ivy Bridge gibi modern Intel tasarımları, Intel işlemcilerin APU olarak bilinmemesine rağmen birleşik CPU'lar ve Grafiklerle oluşturulmuştur. Bu devreler, hem merkezi işlem birimini hem de grafik işlem birimini birleştirdiklerinden bazen "hibrit işlemciler" olarak adlandırılır.



İlginizi Çekebilir

HiDPI Nedir?

DVD+RW Nedir?

Adaptör Nedir?

Print Server Nedir?

DNS Server Nedir?