Apple Firewire Nedir?

Apple Computer, FireWire olarak bilinen G/Ç protokolünü oluşturdu. IEEE tarafından tanımlanan resmi terim aynı zamanda IEEE 1394 olarak da bilinir. Sony i.Link ve Yamaha mLAN, IEEE 1394 için iki ek etikettir, ancak Apple'ın FireWire'ı en popüler olanıdır.

FireWire bağlantısı iki ana yinelemede gelir: FireWire 400 (IEEE 1394a) ve FireWire 800. (IEEE 1394b). 400 Gb/sn'ye varan veri aktarım hızları, 6 pimli bağlantı kullanan FireWire 400 tarafından desteklenir. FireWire 800 tarafından kullanılan 9 pimli bağlantı, 800 Gbps'ye kadar veri aktarımına izin verir. FireWire 800 aygıtları, bir adaptör kullanarak, Macintosh PC'lerin 2003'te kullanıma sunulan FireWire 800 bağlantı noktasıyla iletişim kurabilir. Her iki bağlantı noktası da zincirleme bağlantıya izin verir ve bağlı cihazları 30 volta kadar şarj edebilir.

FireWire yüksek hızlı bir bağlantı olarak kabul edildiğinden, hızlı veri aktarım hızlarına ihtiyaç duyan yardımcı cihazları birleştirmek için kullanılabilir. Harici sabit diskler, video kameralar ve ses bağlantı noktaları birkaç örnektir. FireWire, bir Macintosh bilgisayarı hedef disk modunda başlatmak için kullanılabilir ve sabit sürücünün başka bir makinede yardımcı bir aygıt olarak görünmesini sağlar. İki makine arasındaki FireWire kablo tabanlı ağ da Mac OS X tarafından desteklenir.

FireWire hiçbir zaman USB kadar yaygın olmamasına rağmen, kayıt ve video profesyonelleri için hala tercih edilen bir seçenektir. Maksimum hızı 480 Mbps olan USB 2.0 ile karşılaştırıldığında, FireWire 800 Mbps'ye kadar olan hızları işleyebilir. Gerçek zamanlı ses ve video yakalama için FireWire 400 bile USB 2.0'dan daha iyi sürekli okuma ve yazma hızları sunar. FireWire 1600 ve 3200'ün, gelecekte IEEE 1394'ten bile daha yüksek veri iletim hızlarını etkinleştirmesi amaçlandı. 10.000 Mbps'ye (10 Gbps) kadar veri iletebilen ve daha önce çok sayıda arabirimle birlikte çalışabilen Thunderbolt arabirimi, FireWire arabiriminin yerini aldı.



İlginizi Çekebilir

Parametre Rastgele Erişim Belleği (PRAM) Nedir?

NAND Flash Nedir?

Dosya Sunucusu (File Server) Nedir?

Direnç (Resistor) Nedir?

Dijital Video Kaydedici (DVR) Nedir?