Aktif Matris Nedir?

Dizüstü bilgisayarlarda ve düz ekran bilgisayarlarda bulunanlar gibi LCD ekranlar, aktif matris kullanan teknolojilere örnektir. Ekranda gösterilen resmin kontrolü, ince film transistörleri (TFT - Thin Film Transistors ) ve kapasitörlerden oluşan bir kafes kullanılarak gerçekleştirilir. Her pikselin kapasitörlerinde depolanan voltajın ayarlanması, kullanıcının her bir piksel tarafından üretilen parlaklık seviyesinde ince ayar yapmasına olanak tanır. Kırmızı, yeşil ve mavi (RGB - Red, Green, and Blue) ışık üreten kapasitörlerin yükünün değiştirilmesi, her görüntünün renginin bağımsız olarak kontrol edilmesini sağlar.

Ekranda kullanılan kondansatörlerin "aktif" karakteri, ekranın adında "aktif matris" olarak anılır. Aktif matris ekran, tek tek pikselleri değiştirmek için tüm kablo ızgaralarının şarj edilmesini gerektiren pasif matris ekranın aksine, her bir pikseli doğrudan etkileme yeteneğine sahiptir. Bu, önemli ölçüde daha hızlı bir reaksiyon süresine yol açar, bu da parçacıkların durumu öncekinden çok daha hızlı değiştirebileceği anlamına gelir. Hızlı hareket eden veya hareket halindeki resimlerin görüntülenmesi söz konusu olduğunda, pasif matris ekran aktif matris monitör kadar yetenekli değildir. Bir aktif matris monitör bunu yapabilir. TFT'lerde gerçekleşen hızlı geçiş nedeniyle, pasif matris ekranlarda yaygın olan işaretçinin "gölgelenmesi" ortadan kalkar.

Aktif matris teknolojisi, her pikselin bağımsız yönetimine izin verir, bu nedenle aktif matris ekranlar, pasif matris ekranlara kıyasla ekran boyunca daha tutarlı parlaklık ve renge sahip olma eğilimindedir. Aktif matris teknolojisinin sağladığı sayısız fayda nedeniyle, çağdaş bilgisayar monitörlerinin, dizüstü bilgisayar ekranlarının ve LCD televizyonların çoğunda aktif matris ekranlar kullanılmaktadır.



İlginizi Çekebilir

RJ45 Nedir?

MKV Dosyası Nedir?

Blueprint Nedir?

Thunderbolt Arayüzü Nedir?

Kripto Paralarda Coin ile Token Arasındaki Fark