AHCI Nedir?

"Advanced Host Controller Interface" yani "Gelişmiş Ana Bilgisayar Denetleyici Arabirimi", "AHCI"nin tam olarak ifade ettiği şeydir. Bir ana bilgisayarın sistem veri yolu ve buna bağlı depolama aygıtları (sabit sürücüler ve yarıiletken sürücüler gibi) arasındaki arabirimi belirleyen bir dizi teknik yönergedir. Gelişmiş Ana Bilgisayar Denetleyici Arabiriminin (AHCI) amacı, depolama aygıtlarının ana bilgisayarla arabirim oluşturması için standart bir mekanizma sunmaktır. Bu, çeşitli depolama aygıtlarının çok çeşitli bilgisayar sistemlerinde kullanılmasına izin verir.

Intel, Gelişmiş Ana Bilgisayar Denetleyici Arabirimini veya AHCI'yi ilk olarak 2003 yılında eski Integrated Drive Electronics (IDE) arabiriminin yerine geçecek şekilde oluşturdu. Çok uzun bir süre boyunca, IDE arabirimi, depolama aygıtlarını bağlamak için standarttı; yine de, AHCI'nin ele almak için geliştirildiği bir takım dezavantajlardan muzdaripti. IDE, denetleyici başına yalnızca iki depolama aygıtını işleyebildiğinden, bu, teknolojinin en önemli sınırlamalarından biriydi. Bu kısıtlama, tek bir bilgisayara bağlanabilen toplam depolama aygıtı sayısını azalttı. Ayrıca IDE, çalışır durumda takma ve yerel komut kuyruğa alma gibi gelişmiş özellikleri desteklemiyordu.

Bu kısıtlamalar, tek bir denetleyici tarafından yönetilecek çok sayıda depolama aygıtına destek vermenin yanı sıra çalışırken takma ve yerel komut kuyruğu oluşturma gibi gelişmiş yetenekleri destekleyen AHCI tarafından aşıldı. Ek olarak AHCI, gelişmiş güç yönetimi yetenekleri için destek sunar. Bu özellikler arasında, depolama aygıtlarını kullanılmadıklarında daha az güç tüketecek bir duruma getirme yeteneği yer alır.

AHCI'nin başlıca avantajlarından biri, depolama sistemlerinin konfigürasyonunda daha fazla esneklik sağlamasıdır. Bu en önemli faydalardan biridir. Sabit sürücüler ve yarıiletken sürücüler gibi farklı depolama aygıtları, AHCI'nin yardımıyla tek bir sistemde birlikte kullanılabilir ve çok çeşitli durumların gereksinimlerini karşılamak için çeşitli şekillerde yapılandırılabilir. . Örneğin, AHCI uyumlu bir denetleyiciyle donatılmış bir bilgisayar, bilgisayarın işletim sistemi ve diğer sık kullanılan programlar için bir katı hal sürücüsü kullanırken, yığın depolama için bir sabit sürücü kullanabilir.

AHCI ayrıca sistem performansını ve veri güvenliğini iyileştirebilen RAID (yedekli bir bağımsız disk dizisi) ve TRIM (işletim sisteminin, hangi veri bloklarının artık içinde bulunmadığını katı hal sürücüsüne bildirmesini sağlayan bir komut) gibi gelişmiş özellikleri etkinleştirir.

Gelişmiş ana bilgisayar denetleyici arabirimi veya AHCI, Windows, Linux ve MacOS dahil olmak üzere çok çeşitli işletim sistemleri tarafından desteklenir. Bununla birlikte, mevcut bilgisayarların büyük çoğunluğunun AHCI'yi desteklemesine rağmen bazı eski makinelerin desteklememe ihtimalinin olduğunu akılda tutmak önemlidir. Ayrıca, bazı bilgisayarların varsayılan ayarlarının RAID gibi farklı bir arabirim kullanmak üzere değiştirilmiş olması da mümkündür. Bu senaryoda, AHCI'yi etkinleştirmek için bilgisayarın BIOS'undaki ayarların değiştirilmesi gerekebilir.

Kısaca özetlemek gerekirse, Gelişmiş Ana Bilgisayar Denetleyici Arabirimi, bir ana bilgisayarın sistem veri yolu ile sabit sürücüler ve yarıiletken sürücüler gibi ona bağlı depolama aygıtları arasındaki arabirimi belirleyen bir standarttır. Önceki IDE arabiriminin kısıtlamalarını çözmek için Intel tarafından tasarlanmıştır ve denetleyici başına birden çok depolama aygıtı desteği, çalışır durumda takma, yerel komut kuyruğa alma ve gelişmiş güç yönetimi yetenekleri içerir. Eski IDE arayüzünün sınırlamalarının üstesinden gelmeyi amaçlamaktadır. AHCI, depolama sistemlerini daha fazla esneklikle yapılandırmayı mümkün kılmaktadır. Ayrıca RAID ve TRIM gibi gelişmiş özelliklerin kullanılmasını da mümkün kılar. Çok çeşitli işletim sistemleriyle uyumludur; ancak bazı eski makinelerin bunu desteklememesi mümkündür, bu durumda kullanılmadan önce ayarlanması gerekir.



İlginizi Çekebilir

exFAT Nedir?

ASSP Nedir?

POP3 ve IMAP Arasındaki Farklar Nelerdir?

Multimedya Over Coax Alliance (MoCA) Nedir?

İletim Sistemi Seviye 3 (T3) Nedir?