Api Nedir?

Uygulama Programlama Arabirimi (Application Programming Interface) 'nin kısaltılmışı olan API, farklı sistemlerin birbirleri arasında etkileşimi kolaylaştırmak veya yazılım geliştirmek için kullandığı kodlara verilen isimdir.

API, bir yazılımcının başka bir uygulamadan hizmet isteyen bir program yazması için doğru yolu tanımlamaktadır. Bir örnek verecek olursak başka bir programdan veri çekecekseniz, o programa ait API'nin istediği bilgileri gönderirsiniz ve karşılığında size istediğiniz bilgileri gönderir. API bu şekilde size ne yapmanız gerektiğini belirtir. API'ler fiiller ve isimlerden oluşan fonksiyon çağrıları ile uygulanmaktadır ve kısaltmasında olsa da genellikle "Arayüz" (Interface) barındırmaz. Yani bir kullanıcı ekranı yoktur.

API 'nin Önemi

API 'lerin var olmasındaki temel sebep, yazılımların ilk başlarda kendi eko sistemlerinde hareket etmesiyken zamanla teknolojinin gelişmesi ile uygulamalarının birbirleriyle iletişime geçmesi yani veri alış-verişinin yaygınlaşması olmuştur. Bunun çok önemli bir kısmınıda ticari faaliyetler oluşturmaktadır. Bu yüzden birçok ticari kurum kendi API'lerin çıkarıp müşterilerine farklı kanallardan hizmet sağlamaktadır.

Bir örnekle açıklayalım. Youtube'a isterseniz web tarayıcınızdan, isterseniz mobil cihazınızdan, isterseniz de televizyonunuzdan ulaşabilirsiniz. Bilgisayarınızdaki işletim sistemi Windows, cep telefonunzdaki işletim sistemi Android, televizyonunuzdaki işletim sistemi de WebOS olabilir. Bu ayrı işletim sistemlerinin kendilerine göre kuralları vardır. Youtube videolarındaki bilgileri getirmek için her bir işletim sisteminin ayrı kabul edeceği şekilde kodlama yapılacağına hepsinin kabul edeceği bir formatta bilgi getiren bir API yapılıp onların hizmetine sunulur. Böylece tek bir API hepsiyle veri alış-verişini sağlamış olur. Yani farklı ortamlarda çalışan Youtube uygulamaları API ile tek bir kanaldan veri alış-verişi yapar..

Günümüzde API'lerin temel veri alış-verişi internet yoluyla yapılır. Birçok büyük şirket kendi hizmetlerini müşterilerine sunmak içinde API 'leri kullanmaktadır. Özellikle e-ticaret şirketleri, sosyal medya platformları veya arama motorları API ‘leri en yaygın şekilde kullanırlar. Bunun en güzel örneği birçok websitesinde olan ve iletişim için kendi konumlarını gösteren Google haritalarıdır. Siteyi yapan kişi Google 'ın API 'sini kullanarak haritanın sitede gözükmesini sağlar. Bunun için Google 'ın belirttiği kodu siteye yerleştirmesi yeterlidir. Geriye kalanı API halleder. Ayrıca bazı websitelerin kendi sosyal medya hesaplarındaki paylaşımlarını (Örneğin son atılan tweetleri) gene site üzerinde gösterdiklerini görürüz. Bunlarda gene API 'ler sayesinde olur.

API'ler, son yıllarda yazılım kalitesini iyileştirmiştir. Bulut çözümlerinde API'lerin kullanımının her geçen gün artması, mobil uygulamaların ve nesnelerin interneti (iot) cihazlarının API ile veri alış-verişi yapması, bu cihazların işlevselliğini arttırmaktadır. Eskiden internetten alış-veriş kavramı sadece bilgisayarlardan yapılan bir iş olarak görülürken günümüzde verilen siparişlerin veya istenen hizmetin yarısından fazlası mobil cihazlardan yapılmaktadır.



İlginizi Çekebilir

C# Hakkında Genel Bilgiler

Html Tarihçesi

Java'nın Başlangıç Hikayesi

C Dilinin Doğuşu

Json Nedir?